- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimljena najveća solarna erupcija do sada /video/

CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Svemirska letelica „Solar Orbiter“, Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA-e, snimila je najveću solarnu erupciju do sada.
Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetskog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendovane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često se povezuju s izbacivanjem koronalne mase, koja, ako je usmerena prema Zemlji, može da izazove štetu na našoj tehnologiji i svakodnevnim životima.
Spomenuta solarna erupcija dogodila se 15. februara i proširila se mijionima kilometara u svemir. Dobra vest je da izbacivanje koronalne mase nije bilo usmereno prema Zemlji, te da zapravo, putuje daleko od nas, prenosi portal „Zimo“.
Događaj su pratile i druge svemirske misije, uključujući NASA-inu solarnu sondu „Parker“. Sledeće sedmice, „Solar Orbiter“ i „Parker Solar Proub“ obaviće posvećena zajednička promatranja tokom „Parkerovog“ prolaska najbližom tačkom svoje orbite oko Sunca.
Čak je i svemirska letelica „BepiKolombo“, Evropske svemirske agencije i japanske Agencije za svemirska istraživanja, koja nije posvećena solarnoj nauci osetila navedenu erupciju. Ta letelica se trenutno nalazi u blizini Merkurove orbite i otkrila je ogromno povećanje prisustva elektrona, protona i teških jona svojim instrumentima za praćenje zračenja.
Iako ovaj događaj nije usmerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumevanja i praćenja njegovog ponašanja.
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Solarna oluja pokosila Maskove satelite
Šema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Geomagnetna oluja pogodiće Zemlju u narednih nekoliko sati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala