- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Solarna oluja pokosila Maskove satelite

© NASA/SDOSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Flota mikrosatelita „Starlink“, u vlasništvu „Spejs iksa“, spušta se iz orbite u atmosferu nakon što je pogođena solarnom olujom, saopštila je američka kompanija.
Oko 40 od 49 malih satelita lansiranih prošle nedelje ili je već ponovo ušlo u atmosferu i izgorelo, ili su na korak da to učine, saopštio je „Spejs iks“ u izveštaju u utorak uveče, prenosi AP.
Kompanija, čiji je vlasnik Ilon Mask, navela je da su sateliti lansirani u četvrtak bili značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom, a da preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu i da će do 40 satelita ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu.
Prema navodima „Spejs iksa“, nema opasnosti od ovih satelita koji padaju, ni u orbiti, ni na zemlji, a svaki satelit teži manje od 260 kilograma.
Ta kompanija je saopštila da namerno pušta „Starlink“ satelite u nisku orbitu, tako da mogu brzo ponovo da uđu u atmosferu u slučaju kvara, odmah nakon lansiranja i da tako ne predstavljaju opasnost za druge letelice, preneo je Tanjug.
„Spejs iks“ i dalje ima blizu 2.000 „Starlink“ satelita koji kruže oko Zemlje i pružaju internet usluge udaljenim delovima sveta, navodi AP.
Nosač raketa falkon - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Maskova raketa Falkon 9 na putu da udari u Mesec
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala