- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Maskova raketa Falkon 9 na putu da udari u Mesec

© Foto : Space Exploration Technologies Corp.Nosač raketa "falkon"
Nosač raketa falkon - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Spejsiks je lansirao svoju prvu raketu u duboki svemir u februaru 2015. Falkon 9. Međutim, pošto nema dovoljno goriva da se vrati na Zemlju i sleti na platformu kao što je planirano, raketa će umesto toga pasti na površinu Meseca.
Očekuje se da će se raketa Spejsiks koja plovi u dubokom svemiru od 2015. godine srušiti na površinu Meseca 4. marta.
Procenjuje se da bi raketa Falkon 9 trebalo da udari u Mesec očekivanom brzinom od oko 2,58 km/s i da se sruši na njegovoj površini.
Naučnici veruju da će se raketa Falkon verovatno sudariti sa udaljenom stranom Meseca, blizu ekvatora.
Profesionalni i amateri astronomi žele da odrede lokaciju udara što je preciznije moguće kako bi NASA-in lunarni orbiter i Čandrajan-2 Indijske organizacije za istraživanje svemira mogli da pronađu krater i da ga fotografišu. U tu svrhu koriste astrometrijski softver za praćenje objekata blizu Zemlje, asteroida, malih planeta i kometa.
Inače, naučnici već duže vreme posmatraju površinu Meseca da bi izučili prisustvo leda na Mesečevim polovima. Udar rakete Falkon 9 mogao bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Meseca.
Spejsiks je lansirao raketu Falkon 9 u februaru 2015. i postavio satelitDeep Space Climate Observatory (DSCOVR) satellite na Lagranžovu tačku, gravitaciono neutralnu poziciju u direktnoj liniji sa Suncem koja je udaljena oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje.
Zadatak klimatske opservatorije je blagovremeno obezbeđivanje upozorenja o geomagnetnim olujama koje bi mogle da poremete život na Zemlji, prenosi međunarodni Sputnjik.
Starlink sateliti Ilona Maska - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
SVET
Astronomi upozoravaju: Zbog „Spejsiks“ satelita mogli bi da nam promaknu opasni asteroidi
.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala