- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković o padu letelice: Ovo ne možemo tolerisati, NATO nije reagovao

© AP Photo / Francisco SecoAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković i članovi Vlade obišli su mesto pada bespilotne letelice u Zagrebu, gde je u toku istraga. On je rekao da se ne zna još čija je letelica, da je reč „o ozbiljnoj pretnji i da NATO nije reagovao“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Andrej Plenković je nakon obilaska mesta pada letelice rekao da je ona očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali da se ne zna u čijem posedu je bila. Svi kažu da nije njihova, nego da je neko drugi, dodao je hrvatski premijer.
„Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali jako puno sreće, to jest da niko nije nastradao osim oštećenja 40-ak automobila ovde na parkingu“, naveo je Plenković.
Istakao je da je još juče upoznao sve lidere EU o tome što se dogodilo i uputio pismo generalnom sekretaru NATO-a, naznačivši da se ovako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

„Ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava i tako dalje. Sada je važno da pojačamo, intenziviramo saradnju“, poručio je Plenković.

„Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno, to u ovom trenutku ne znamo“, dodao je hrvatski premijer, prenosi RTS.
Ukazao je i da će pokušati da iskopaju letelicu i vide ima li u njoj nekih vrednih podataka, ali i da će komunicirati sa svim državama za koje smatraju da mogu pomoći sa informacijama.
Naglašava i da ovo upućuje na potrebu tešnje saradnje unutar samog NATO-a.
„Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerisati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna pretnja na koju treba reagovati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim telima NATO-a i EU, još detaljnije obavestiti o svemu onome što znamo i raditi na tome da podignemo spremnost, ne samo nas, nego i drugih, da se učinkovito i brzo reaguje kako bi se ovakve letelice neutralizovale na neko sigurno mesto, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad u jako gusto naseljen deo grada“, dodao je Plenković.
Danas se očekuje izvlačenje dela letelice.
REGION
Hrvatski mediji: Letelica prošla pored mađarske nuklearke, u zemlji se zadržala 40 minuta
Ruska ambasada - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Ruska ambasada u Hrvatskoj o padu letelice: Nemamo takve dronove od 1991. godine
Policija, Hrvatska, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Hrvatski mediji: Bespilotna letelica pala u Zagrebu i napravila krater, pronađena dva padobrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala