- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski mediji: Letelica prošla pored mađarske nuklearke, u zemlji se zadržala 40 minuta

Pratite nas
Pad bespilotne letelice u Zagrebu je pokazao slabosti u čuvanju vazdušnog prostora NATO-a, a fokus je na Mađarskoj koja nije reagovala na letelicu iako je četrdeset minuta letela u njenom vazdušnom prostoru i uprkos tome što je je letelica išla rutom na kojoj se nalazi i mađarska nuklearka, iznosi hrvatski portal Indeks.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ono što je nesumnjivo utvrđeno u komunikaciji s NATO partnerima Mađarskom i Rumunijom jest da je vojna bespilotna letelica Tu-141 sovjetske proizvodnje preletela te dve zemlje. U Rumuniji se zadržala tek tri minuta, a u Mađarskoj 40 minuta.

Letelica je morala doći iz Ukrajine

Ovo je omogućilo da se odredi jasan pravac kretanja letelice, ali je, po svemu sudeći otklonila bilo kakvu dilemu da je stigla iz Ukrajine. Naime, u Rumuniju je, s obzirom na kratkoću leta kroz tu zemlju, mogla ući jedino iz Ukrajine.
Budući da je maksimalni domet letelice oko 1000 kilometara, uz manje oscilacije zavisno od stanja u atmosferi, najistočnije odakle je mogla doći jeste okolina grada Vinice, i to verovatno severozapadna strana. Vinica se inače nalazi otprilike na spoju središnjeg i zapadnog dela Ukrajine. Iznad nje se nalazi Žitomir. Moguće je i da je letelica krenula s lokacije koja je još nešto zapadnije.

Prošla kod mađarske nuklearke

Kako piše Indeks, Mađari su potvrdili da su letelicu uočili i da nisu ništa preduzeli. Registrovali su je i pratili njeno kretanje, ali nisu smatrali da se radi o nečemu naročito bitnom. Nakon što je prošla samim severnim vrhom Rumunije, letelica je prošla preko zone grada Debrecena, a 15-ak minuta kasnije prošla je vazduhom u blizini nuklearne elektrane Paks u središnjoj Mađarskoj.
Neverovatno je, navodi portal, da ni to što je putanja letelice išla u blizini nuklearke nije bilo dovoljno da Mađarska, članica NATO saveza, reaguje i sruši letelicu. U petak su, kako su sami rekli, dvaput dizali „Gripene“, ali to nisu učinili u četvrtak uveče kada se letelica kretala kroz njihov vazdušni prostor i pala u Zagrebu.
Izvor blizak hrvatskoj vladi kaže kako se u kontaktu s mađarskim državnim vrhom mogao steći utisak da im nije svejedno i da ni njima nije najjasnije zašto nije bilo reakcije.

Danas veštačenje i analiza crne kutije

Na putu do Zagreba, letelica je još prošla preko područja grada Kapošvara, a u Hrvatskoj do Zagreba nije prelazila preko većih naseljenih mesta. Srušila se pored Studentskog oma Stjepan Radić i Sportsko-rekreativnog centra Mladost, na livadu. U zemlji je ostao velik krater i delovi letelice, a pod zemljom najveći deo letelice Tu-141.
Sagovornik blizak toj vladi tvrdi da kad je letelica ušla u vazdušni prostor Hrvatske nije ostalo dovoljno vremena za reakciju, a navodi i da je hrvatska protivvazdušna zaštita do dolaska „rafala“ ograničena.
Očekuje se da će se danas vojnom mehanizacijom iz zemlje izvući najveći deo letelice nakon čega bi vojska trebalo da veštači letelicu. Samo veštačenje moglo bi dati odgovor na pitanje čija je zapravo letelica koja je pala u Zagrebu. Odgovore na neka preostala pitanja mogla bi dati i crna kutija.
REGION
Evo kako je ukrajinski dron pao u hrvatsko dvorište
Bespilotna letelica Tu-141 Striž - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Mađarska: Pratili smo dron koji je išao ka Zagrebu
Ruska ambasada - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
REGION
Ruska ambasada u Hrvatskoj o padu letelice: Nemamo takve dronove od 1991. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala