- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Misija MMF-a u Beogradu: Razgovori o drugoj reviziji aranžmana sa Srbijom /foto/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICMinistar finansija Siniša Mali na sastanku sa misijom MMF-a
Ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa misijom MMF-a - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, a povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom započetog u junu prošle godine i čiji je cilj dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.
Na sastanku održanom u Ministarstvu finansija, Mali je istakao da su već ostvareni značajni koraci predviđeni aranžmanom i da Srbiju u narednom periodu očekuju strukturne reforme koje se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, zelenu agendu.
On je napomenuo da je u prethodnom periodu, što je u skladu sa aranžmanom, objavljen spisak programa državne pomoći i da je usvojena metodologija za praćenje fiskalnih rizika.
Dodao je da je usvojen i akcioni plan sa rokovima za sprovođenje nove Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i nova Strategija za razvoj tržišta kapitala i odgovarajući vremenski ograničen akcioni plan za njeno sprovođenje.
Razgovaralo se i uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novih sistema e-faktura i e-fiskalizacije u Srbiji a Mali je još jednom naglasio da svi obveznici fiskalizacije moraju da pređu na novi sistem do 1. maja ove godine i istakao značaj e-fiskalizacije u borbi protiv sive ekonomije.
Ministar finansija se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje naše zemlje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.
„Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji“, rekao je Mali.
Naveo je i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.
U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči i o tri paketa podrške kojima je država pomogla privredu i građane tokom pandemije, a koja su ukupno vredna oko 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP.
Jedna od tema sastanka bila je i pomoć države majkama koje dobiju dete nakon 1. januara ove godine, kako bi im se pomoglo pri kupovini stana ili kuće.
Ministar finansija i delegacija MMF-a razgovarali su i o najnovijim merama koje je Vlada Srbije usvojila, a koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, ograničenje cene pojedinih naftnih derivata i smanjenje akciza na gorivo.
Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine, dakle 30 meseci.
Aranžman je, napominje se u saopštenju, u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.
Prva revizija programa uspešno je završena u novembru prošle godine, podsećaju iz Ministarstva finansija.
Paket ulja - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
EKONOMIJA
Vlada Srbije dozvolila slobodan izvoz suncokretovog ulja
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
EKONOMIJA
Danas nove cene goriva na pumpama, i nema više točenja u kanister
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala