- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Danas nove cene goriva na pumpama, i nema više točenja u kanister

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će biti utvrđena nova cena goriva i da će ona na pumpama biti nešto malo viša u odnosu na zamrznute cene za benzin B95 i dizel koje su važile u prethodnih mesec dana.
Potrebno je napomenuti i da je u jutrašnjem saopštenju Ministarstva za trgovinu istaknuto da privredni subjekti koji obavljaju trgovinu motornim i drugim gorivima su obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali, isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima se skladišti gorivo, je od danas zabranjeno na pumpama širom Srbije.
Mihajlović je, na pitanje Tanjuga, objasnila da ministarstvo na čijem je čelu utvrđuje prosečnu veleprodajnu cenu i dostavlja Ministarstvu trgovine, kao i da marža pumpi ne može da bude viša od šest dinara.
U prethodnih mesec dana na snazi je bila uredba kojom je na pumpama bila ograničena maksimalna cena benzina BMB 95 na 171 dinar i evrodizela na 179 dinara.
Ministarka je rekla da je novom uredbom koju je vlada usvojila juče napravljen balans između veleprodajne i maloprodajne cene, kao i da će se cena goriva usklađivati na svakih sedam dana, svakog petka.
Gledaćemo kako se kreću cene na svetskom tržištu, rekla je ona i dodala da će cena na pumpama u Srbiji biti nešto malo viša u odnosu na sadašnje cene.
"Cena dizela za poljoprivrednike ostaje ista - 179 dinara, a cena benzina i dizela na pumpama za građane će se sigurno jednim delom nešto malo povećati. Ali u svakom slučaju, najrealnije moguće, ta marža i odnos između maloprodajne i veleprodajne cene ne može da bude više od šest dinara. Trudićemo se da gledamo kako se kreću cene nafte na svetskom tržištu", rekla je Mihajlović.
Kako je rekla, cena nafte na svetskom tržištu je danas 119 dolara za barel, dok je pre nekoliko dana bila čak 135 dolara.
"To su cene na koje mi ne možemo da utičemo, ali možemo ovakvim merama da zaštitimo i naše tržište i potrošače", navela je Mihajlović.
Kaže da zbog situacije sa pandemijom i krize u Ukrajini trpe sve zemlje sve, pa i Srbije, i da je vlada odreagovala kako bi zaštitila svoje građane i privredu.
"To je razlog zašto mi danas imamo sve što je potrebno da mozemo normalno da vodimo život u zemlji. Ima dovoljno struje, toplotne energije, gasa i nafte i naftnih derivata. Imajući u vidu da cene na svetskom tržištu zaista divljaju i da su to cene koje su bile jako visoke i prošle godine usled tražnje nakon pandemije i sada rata u Ukrajini, mi smo odlučili da ograničimo visinu cene naftnih derivata".
Istakla je da je prva uredba pokazala da postoje određeni problemi u odnosu između maloprodajne i veleprodajne cene i napravila njihov balans.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala