- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mikrobiolog: SAD pretvorile Ukrajinu u superpoligon za stvaranje biološkog oružja

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaZnak za biološku opasnost
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pretvorile su Ukrajinu u pravi superpoligon za testiranje sredstava i metoda vođenja biološkog rata, čime su prekršile konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog i toksičnog oružja, smatra mikrobiolog i bivši član Komisija za biološko i hemijsko oružje UN Igor Nikulin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ukrajina je faktički pretvorena u ‘superpoligon’ za razvoj tehnologija vezanih za biološko oružje“, rekao je Nikulin za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su tamo razvijale svoje najnovije tehnologije biološkog oružja na najrazličitijem genskom fondu – na ljudima, životinjama i biljkama, i kao rezultat toga, u Ukrajini su od 2014. godine izbijale bolesti, čak su besnele i epidemije.
„Pojavljivale su se i plućna kuga, antraks i svakakve egzotične bolesti tipa Ku groznice. Odnosno, ovo ukazuje na to da SAD i Ukrajina u potpunosti prekršile Konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Razvijale su nove vrste oružja, proizvodile ga i skladištile, kršeći sve tri zapovesti koje čine konvenciju“, objasnio je Nikulin.
Logo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
SVET
SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama
Već sada je jasno da su u Ukrajini pripremljene stotine litara tečnosti kultura za uzgoj opasnih patogena.
„Jasno je da to nije nikakva laboratorijska, već prava industrijska proizvodnja“, zaključio je stručnjak.
On smatra da su Sjedinjene Američke Države mogle da iskoriste ptice kao sredstvo za donošenje opasnih bolesti u Rusiju. Upravo za to su, pod rukovodstvom Amerikanaca, u Ukrajini sprovedena odgovarajuća istraživanja.
Kao što se vidi iz dokumenata koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, u Ukrajini su vršena istraživanja vezana za virus ptičijeg gripa, uključujući i njegov soj H5N1, koji se smatra najopasnijim u smislu sticanja novih svojstava koja mogu izazvati svetsku pandemiju. Takođe treba obratiti pažnju i na činjenicu da se, kako je saopštilo Ministarstvo, u Ukrajini radilo na pojačavanju patogenih svojstava mikroba, objasnio je ekspert.

„Odnosno, metodama genetskog inženjeringa bilo bi moguće stvoriti borbene sojeve. Amerikanci su mogli namerno da zaražavaju divlje ptice kako bi one odletele na teritoriju potencijalnog neprijatelja, a to je za Sjedinjene Američke Države Rusija“, istakao je Nikulin.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.
Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik Trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, rekao je on.
Rusija u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini ne isključuje mogućnost pokretanja mehanizma konsultacija u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan pozvao je Vašington da razjasni svoje aktivnosti o biološkoj militarizaciji u zemlji i inostranstvu.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
Nebenzja pozvao Evropu da razmisli o stvarnoj opasnosti od biolaboratorija u Ukrajini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala