- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja pozvao Evropu da razmisli o stvarnoj opasnosti od biolaboratorija u Ukrajini /video/

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Mreža od oko 30 biolaboratorija u Ukrajini radi uz finansiranje iz SAD na poboljšanju patogenih svojstava smrtonosnih bolesti, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije sazvanom na inicijativu Ruske Federacije na temu američkih vojno-bioloških programa u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je dokumente koji potvrđuju da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža od najmanje 30 bioloških laboratorija u kojima se izvode izuzetno opasni biološki eksperimenti u cilju poboljšanja patogenih svojstava kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugihsmrtonosnih bolesti,korišćenjem sintetičke biologije", rekao je Vasilij Nebenzja.
„Ovaj rad finansira i direktno nadgleda Kancelarija za smanjenje pretnji odbrane Ministarstva odbrane SAD i u interesu Nacionalnog centra za medicinsku obaveštajnu službu Ministarstva odbrane SAD", naveo je Nebenzja.
Ruski diplomata je pozvao evropske zemlje da dobro razmisle o stvarnoj biološkoj pretnji širenja bioloških agenasa iz Ukrajine.
„Želeo bih da se posebno obratim kolegama iz Evrope. Svih ovih godina u blizini EU je postojalo mesto za izuzetno opasne biološke testove. Pozivamo vas da razmislite o veoma realnoj biološkoj pretnji stanovništvu evropskih zemalja, koju može generisati nekontrolisano širenje bioagensa iz Ukrajine, što se, kako je pokazalo iskustvo KOVID-19, ne može zaustaviti. Uz takav scenario, to će obuhvatiti celu Evropu“, naglasio je Nebenzja.
On je, takođe, ukazao na to da Sjedinjene Američke Države odbijaju da dopuste međunarodnu proveru biolaboratorija koje su pod njihovim patronatom, što znači da imaju šta da kriju.
Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Ukrajina nema programe biološkog oružja i biolaboratorije koje podržava SAD. Ona je optužila Rusku Federaciju za širenje dezinformacija.
Nebenzja je rekao da se, kada je njegov američki kolega „bacio gromove i munje“, optužujući Rusiju za propagandu, setio poslovice: „U laži su kratke noge“.
„Što naše kolege glasnije i neutemeljenije pokušavaju da prebace krivicu na nas, to smo sve više uvereni da smo pogodili tačku kada govorimo o njihovim prilično nepristrasnim aktivnostima u Ukrajini“, naglasio je on.

Kijev po nalogu Vašingtona ubrzano uklanja dokaze o radu biolaboratorija

Prema rečima diplomate, Kijev, na zahtev Zapada, užurbano prikriva svoje tragove i hitno ukida biološke programe.
„Materijali kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Rusije potvrđuju da su sve ozbiljne studije povećane opasnosti u biološkim laboratorijama Ukrajine sprovedene pod direktnim nadzorom stručnjaka iz Sjedinjenih Država koji su imali diplomatski imunitet. Sada , prema Ministarstvu odbrane Rusije, režim u Kijevu na zahtev zapadnih mentoraužurbano prikriva svoje tragove kako direktni dokazi o kršenju SAD i Ukrajine člana 1. Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja ne bi stigli na rusku stranu“, upozorio je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja Ukrajine je postavilo zadatak da od 24. februara potpuno uništi biološke agense u laboratorijama.

Opasnost od bioterorizma

Ruski ambasador je posebno upozorio na rizike korišćenja materijala iz biolaboratorija u Ukrajini u terorističke svrhe.
„Analiza materijala potvrđuje prenošenje više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa iz harkovske biolaboratorije u inostranstvo. Ne znamo kakva je sudbina ovih opasnih biomaterijala i kakve će biti posledice ako se rastvore bez ikakve međunarodne kontrole, i to je moguće da se desi na prostoru Evrope. U svakom slučaju, postoji veliki rizik da bude ukraden u terorističke svrhe ili za prodaju na crnom tržištu“, upozorio je Nebenzja.

Kina: Zabrinutost Rusije treba pažljivo razmotriti

Zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti, rekao je kineski izaslanik pri UN Džang Jun.
„Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije“, rekao je Jun na sastanku Saveta bezbednosti UN.
Kako je rekao, direktni pregovori Rusije i Ukrajine, uključujući i na nivou ministara spoljnih poslova, su „pozitivni koraci ka postizanju mira“, koje svetska zajednica treba da podrži.
Pripadnici Narodne milicije DNR u Volnovahi - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
RUSIJA
Jutjub blokirao ruske medije širom sveta; SAD planirale da otvore biolaboratoriju na Krimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala