- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika Britanija: Kina širi svoju vojsku „vrtoglavom“ brzinom

© REUTERS / CHINA STRINGER NETWORKVojna parada, Kina
Vojna parada, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Kina unapređuje svoje oružane snage „vrtoglavom“ brzinom, izjavila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ne znamo odakle se može pojaviti sledeća pretnja, ali znamo da je svaki konflikt pretnja po bezbednost bilo gde. Kina se značajno ističe u ovoj diskusiji. Peking povećava svoje ambicije i proširuje svoje oružane snage vrtoglavom brzinom“, izjavila je Trasova prilikom predavanja u Atlantskom odboru u Vašingtonu.

Danas je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Cijan saopštio da je porast troškova za odbranu neophodan ne samo radi rešavanja teških pitanja u bezbednosnoj sferi, već i u cilju ispunjenja svojih obaveza kao velike države.
Prema njegovim rečima, „troškovi Kine za odbranu održavaju umeren i stabilan rast, što predstavlja globalni trend“.
Kina svake godine povećava izdatke za odbranu, pa trenutno vojni budžet Kine po obimu zauzima drugo mesto u svetu posle Sjedinjenih Američkih Država. Prema budžetu za 2021. godinu, očekuje se da će vojni troškovi porasti za 6,8 odsto na 1,355 biliona juana (209 milijardi dolara), dok u 2022. godini Kina namerava da poveća potrošnju za državnu odbranu za 7,1% i da svoj vojni budžet podigne na 1,45 biliona juana (229,5 milijardi dolara).
Kineske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
SVET
„Na svetu postoji samo jedna Kina“: Poruka Pekinga u vezi sa Tajvanom
Amerika Kina - ilustracija trgovinski rat - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Kina odgovorila na pretnje iz Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala