- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina odgovorila na pretnje iz Amerike

© Foto : Jason Lee/File PhotoAmerika Kina - ilustracija trgovinski rat
Amerika Kina - ilustracija trgovinski rat - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Kina će zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Liđijan je rekao da će Peking „preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća i pojedinaca“.
Kineski zvaničnik je ponovio kritiku svoje vlade u vezi sa unilateralnim sankcijama, rekavši da one nemaju osnovu u međunarodnom pravu i samo izazivaju „ozbiljne poteškoće ekonomiji i egzistenciji ljudi“ u ciljanim zemljama umesto da podstiču mir i bezbednost.
Vašington bi trebalo da „ozbiljno shvati zabrinutost Kine“ kada sprovodi svoja ograničenja protiv Rusije da ona „ne nanesu štetu kineskim pravima i interesima na bilo koji način“, upozorio je Džao.
SAD su uvele zabranu izvoza naprednih poluprovodnika u Rusiju kao odgovor na vojnu operaciju Rusije. Zabrana se odnosi ne samo na američke kompanije, već i na strane firme koje koriste američki softver i tehnologije u proizvodnji. Zemlje poput Južne Koreje, koje žele da nastave sa izvozom u Rusiju, moraju da podnesu zahtev za posebna izuzeća ili će se suočiti sa reakcijom Vašingtona.
U intervjuu za Njujork tajms, američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo upozorila je da bi njena vlada mogla da "u suštini zatvori" bilo koju kinesku kompaniju koja prkosi američkim sankcijama.
Ona je istakla da se kineska korporacija za proizvodnju poluprovodnika suočava sa potencijalnom kaznom zbog kršenja njene zabrane u Rusiji.
Za razliku od američkih saveznika u Evropi, Kina je odbila da osudi rusku specijalnu operaciju u Ukrajini.
Peking se složio sa ocenom Moskve da je nekontrolisana ekspanzija NATO-a u istočnoj Evropi utrla put trenutnoj krizi, prenosi RT.
Kineski predsednik Si Đinping na obeležavanju 110. godišnjice Sinhajske revolucije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SVET
Kina otkriva novo opterećenje za svetsku ekonomiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala