- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hirurški precizna operacija, a ne blickrig

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u konvoju na granici sa Ukrajinom
Ruski vojnik u konvoju na granici sa Ukrajinom - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Rusija nije planirala blickrig u Ukrajini. Drugim rečima, nije bilo naređenja da se ruska specijalna vojna operacija munjevito okonča, u roku od 48 ili 72 sata. Ruski vojni eksperti ističu da operacija „ide po planu“, a da ruska vojska „filigranski precizno“ ispunjava postavljene zadatke demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Od početka specijalne vojne operacije Oružane snage Rusije su uništile više od 2.900 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno je 90 odsto vojnih aerodroma.
Dok neki eksperti u Srbiji i inostranstvu smatraju da ruske trupe u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini primenjuju strategije „potkovica“ ili „anakonda stisak“, u Moskvi pojedini stručnjaci pominju taktiku „kotlova“ iz kojih neprijatelj može da se izvuče samo polaganjem oružja. Međutim, ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kritikuje kolege koji smišljaju takve nazive, nazivajući ih „divan-ekspertima, koji nisu videli rat“.
On podseća da je ruska vojna operacija ušla u 15. dan i ocenjuje da ruske snage tu operaciju sprovode „filigranski preciznim metodama“.
„Mi ne bombardujemo Kijev, Marijupolj ili Harkov, ne bombardujemo nijedan grad, ne uništavamo objekte od vitalnog značaja. Gađamo samo vojne ciljeve. Za ovo vreme uništeni su skoro svi ukrajinski aerodromi. Nijedan avion ne može da sleti ili poleti sa teritorije Ukrajine. Uništili smo skoro 3.000 vojnih objekata. Generalno, zadatak naših Oružanih snaga je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Danas se bavimo demilitarizacijom i činimo sve da sprečimo Ukrajinu da ubija civile u Donbasu ili bilo gde drugde. Potpuno smo uništili ukrajinsku flotu, avijaciju, PVO sisteme. Ostalo je još dva-tri lansera, ali, u principu, sve je to uništeno“, ističe Litovkin.

Kada će ruska vojna operacija u Ukrajini biti okončana

Vojna operacija će biti završena posle izvršenja onih zadataka koje je postavio predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga RF Vladimir Putin, a tiču se demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

„Oslobodićemo Marijupolj, pa Harkov i videćemo šta će dalje biti. Nema žurbe, jer cilj nije okupacija Ukrajine. U krajnjem slučaju, jug Ukrajine, pristup Ukrajine Crnom moru, biće blokiran. A Ukrajina će, htela to ili ne, biti prinuđena da kapitulira. Videćemo pod kojim uslovima će kapitulirati i kako će se to desiti“, ističe Litovkin.

Ruski vojni eksperti odbacuju tvrdnje i kritike da se ruska specijalna operacija „otegla“. Skreće se pažnja na činjenicu da je Ukrajina druga po veličini zemlja u Evropi, posle Rusije. Njena teritorija je veličine skoro kao dve Nemačke. Treba se setiti da je Hitleru bilo potrebno skoro dve godine da preko Ukrajine stigne do Staljingrada, ne štedeći pri tom civile i civilnu infrastrukturi.
S druge strane, sve što je do sad urađeno pokazalo je da Rusija ne koristi pun potencijal koji ima ruska vojna moć, jer se trudi da izbegne stradanja i civilne žrtve u Ukrajini.
Kada ‘banderovci’ tj. nacionalistički bataljoni postavljaju borbene sisteme u stambena naselja, u blizini bolnica, škola i tako dalje, Rusija ne gađa te objekte. Mi sprovodimo temeljnu, hirurški preciznu specijalnu operaciju, i to praktično ručno sa malokalibarskim oružjem, bacačima granata i tako dalje, a ne koristimo tešku tehniku i ne otvaramo paljbu na njih da ne bi stradali civili. Razumem da se to nekima ne sviđa, jer ne mogu da okrive Rusiju za ubistva civila“, kaže Litovkin.
Zapadni i ukrajinski plan za Rusiju predviđa i hibridni rat, a vodi se plasiranjem lažnih vesti, montiranih fotografija i snimaka u medijima i na društvenim mrežama. U tom kontekstu, Litovkin navodi i da su optužbe za ruski vazdušni napad, navodno, na porodilište u Marijupolju neosnovane.

„Ta zgrada se već dve i po godine koristi kao štab ukrajinskih nacionalista, dobrovoljačkih bataljona i nema nikakve veze sa porodilištem. Ali uprkos tome, takve laži se plasiraju, baš kao što se plasiraju i laži da se ruska operacija otegla i da ne ide brzo kako bismo želeli“, dodaje Litovkin.

Ekspert ocenjuje da se ruska vojska odlično bori, da su svi zadaci u vezi s uništavanjem vojne infrastrukture u Ukrajini skoro završeni i da ima dovoljno snage i sredstva da ispuni sve zacrtane ciljeve.
Ruski vojnici su dobro obučeni, dobro opremljeni i moral im je na visokom nivou.

Postoji li rizik od nuklearnog rata

„Zapad je sve to organizovao. Sada se ne vodi rat između Rusije i Ukrajine, nego rat između SAD i Rusije na teritoriji Ukrajine. Sve što se dešava ide u korist SAD. Napravili su sukob između Rusije i Ukrajine, pokušavaju da oslabe Rusiju, naterali su Evropu da objavi svakojake sankcije Rusiji, zbog čega su dobili i kontrasankcije. Oni su oslabili Evropu kao svog ekonomskog konkurenta, a samo je u SAD sve u redu. Amerikanci nastavljaju da trguju sa nama…“, kaže ruski ekspert.
Na pitanje da li bi zemlje NATO-a mogle da uđu u direktan vojni sukob sa Rusijom u Ukrajini, Litkvin kaže da je takav scenario isključen, s obzirom na to da je Rusija najveća nuklearna sila na svetu.
„Ako bi zemlje NATO-a ušle u ovaj sukob, po njima bi bio izveden udar, i to veoma snažan i ozbiljan. Rusija ima nuklearno raketno oružje i oni to vrlo dobro znaju. Isto tako znaju i da mi, u tom slučaju, nećemo imati zadršku u primeni nuklearnog oružja protiv zemalja NATO-a, pa su zbog toga i mirni. Mogu da pričaju šta hoće, da galame, ali im ne pada na pamet da pomažu Ukrajini slanjem svojih trupa… To bi bio treći svetski rat, koji bi ih potpuno uništio, zbrisao. Čak i da oni izvrše nuklearni napad na nas, Rusija je velika država i to bi izdržala - preživela bi, dok oni, uključujući i SAD, ne bi to preživeli“, ocenjuje Litovkin.
Ekspert podseća da je Putin naredio da se snage za odvraćanje, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti, ali naglašava da će atomsko oružje biti upotrebljeno samo u slučaju da SAD i NATO napadnu Rusiju.
„Putin je na taj način upozorio zapadne zemlje i SAD da ostanu mirni i da se ne mešaju u sukob u Ukrajini, jer bi u suprotnom mogao da usledi napad na njih. U ruskoj vojnoj doktrini piše da ako na Rusiju ili njene saveznike napadne država ili koalicija, koja ima nuklearno naoružanje, onda Rusija ima pravo da nanese nuklearni udar po tim zemljama. Ali ako nas ne napadnu, mi to nećemo prvi učiniti“, zaključio je ekspert.
Aleksandar Novak - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Novak: Rusija je zainteresovana za investicije iz Indije
Stanovnici Marijupolja kod zgrade gradske uprave policije koja je stradala u požaru - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Rusko Ministarstvo odbrane: Napad na bolnicu u Marijupolju izrežirana provokacija kijevskog režima
Ministarstvo odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Zapad bi da ostvari maštu predaka: Rasparčati Rusiju, baciti je na kolena i razdvojiti od Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala