- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad bi da ostvari maštu predaka: Rasparčati Rusiju, baciti je na kolena i razdvojiti od Kine

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo odbrane Rusije
Ministarstvo odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Sve upućuje na zaključak da evropejci žele da ostvare maštu svojih predaka – da Rusiju rasparčaju, bace je na kolena i da je razdvoje od Kine kako bi povratili zapadnu hegemoniju od koje su živeli poslednjih nekoliko vekova, rekao je urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ka ovakvoj situaciji, prema oceni našeg sagovornika, išla su dešavanja od pre najmanje 30 godina, a možda i duže, jer u kasnim godinama postojanja Sovjetskog Saveza, u vreme takozvane Perestrojke Mihaila Gorbačova, u Kijevu su na vlast faktički došli ukrajinski nacionalisti iako pod još komunističkim zastavama. Za ruski i ruski govoreći svet u Kijevu i u Ukrajini su tog trenutka došla zla vremena. Praktično, odmah nakon proglašenja nezavisnosti Ukrajine počele su vojne vežbe te zemlje sa NATO-om koje su se zvale „Morski povetarac“ uprkos tome što je ona navela da je vanblokovska, neutralna zemlja.

Ukrajina de fakto bila u NATO-u

„Ukrajina je de fakto do ove specijalne operacije bila u NATO-u, bez obzira što to formalno nije bila. Posle prevrata 2014. u Ukrajini je konstantno bilo od 4.000 do 6.000 NATO vojnih instruktora i savetnika. Kod Očakova je napravljena buduća vojna baza, a na ostrvu Zmejni pored Krima je trebalo da se pojavi američka radarska stanica. Takve stvari su moguće po bilateralnim sporazumima, ali je Rusija shvatila da joj zalaze pod bok, na njenu istorijsku teritoriju iako Moskva priznaje Ukrajinu kao državu,” naglašava Bilbija.
On objašnjava da ukoliko se radi o genocidu, a Rusija jeste predala Francuskoj i Nemačkoj dokaze o tome u Donbasu, postoji legitimno pravo država da intervenišu i da prinude na mir. Ukrajina je prema Bilbijinoj oceni svih prethodnih 30 godina vršila etnocid nad ruskim stanovništvom, radi se o milionima ljudi i zbog toga je Moskva imala potpuno pravo na akciju.

„Zapravo je Ukrajina počela rat zajedno sa Amerikancima i NATO-om koji su ih u tome neprekidno huškali. Rusija danas završava ukrajinski rat, ona je možda pretekla NATO intervenciju protiv Donbasa iako lično smaram da se na takav potez ne bi usudili.”

NATO strahuje od aktiviranja člana 5.

Naš sagovornik podseća da su SAD rat protiv Iraka pripremali osam meseci, a svi dobro znamo da za sukob sa Rusijom treba mnogo više. Oni se panično boje da ih Rusija ne natera, dodaje Bilbija, da primene famozni član 5. statuta Alijanse koji bi ih obavezivao da ako Moskva udari na neku zemlju članicu NATO-a, onda bi morali svi da je brane.
„Tada bi se pokazalo da moraju da skupljaju sovjetske avione iz istočnoevropskih zemalja i da ih prebace u Poljsku kako bi odatle učestvovali u tom ratu. Međutim, nakon par dana su se ohladili od te ideje, jer je Moskva zapretila da će ti avioni biti meta i u vazduhu i na zemlji kao i aerodromi sa kojih poleću. To bi aktiviralo član 5. statuta NATO što njima ne ide u korist, jer NATO neće da brani Poljsku, a kamoli Estoniju, Letoniju i Bugarsku,“ naglasio je Bilbija.

Sukob Rusije sa povampireno nacističkom Evropom

On smatra da Džozefu Bajdenu ne treba rat sa Rusijom koji nikako ne može da dobije, ali može da prenese agresiju na drugi teren – sa ratnog na informacioni i ekonomski. Zbog američkih unutrašnjih potreba prisustvujemo demonizaciji Rusije. Naš sagovornik deli mišljenje profesora MGIMO Univerziteta u Moskvi Jelene Ponomarjove koja je ocenila da posmatramo sukob Rusije sa povampirenom nacističkom Evropom.
„Rusija u Drugom svetskom ratu nije ratovala sa nacističkom nemačkom, već sa nacističkom Evropskom unijom. Tada je uništeno 506 nemačkih divizija i stotinu divizija Hitlerovih satelita iz drugih evropskih zemalja. Sovjetski savez je zarobio dva miliona i četristo hiljada nemačkih vojnika i milion i devetsto hiljada evropejaca koji su ratovali za nacističku Nemačku,” rekao je Bilbija.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Mantra da je Rusija ujedinila Zapad — velika laž
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Zaharova poručila Americi: Završeno je sa igrama i ćutanjem – obelodanite sve o biolaboratorijama
Situacija na granici Krima i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SRBIJA
Prisustvujemo prelomnom trenutku: Da li će se Evropa osloboditi američke okupacije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala