- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova poručila Americi: Završeno je sa igrama i ćutanjem – obelodanite sve o biolaboratorijama

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Igre su završene i više nema prostora za ćutanje – zahtevamo od Amerike da upozna svet sa biološkim programima sprovođenim u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

U ukrajinskim biolaboratorijama, u neposrednoj blizini Ruske Federacije, razvijane su komponente biološkog oružja, podsetila je diplomata.
Dugogodišnje bojazni Rusije u vezi sa američkim razvojem bioloških materijala za vojne svrhe na teritoriji Ukrajine potvrđene su zahvaljujući obraćanju zamenice državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland, konstatovala je Zaharova na redovnom brifingu.

S tim u vezi, Vašington je dužan da upozna svetsku zajednicu sa programima sprovođenim u Ukrajini, najnovija izjava Nulandove, kao i potvrde koje je ovih dana iznela ukrajinska strane, ne ostavljaju mogućnost Americi da i ovog puta ćuti, naglasila je portparolka, dodajući da su Ukrajina i Sjedinjene Američke Države prekršile su konvenciju o biološkom oružju.

„Pentagon i administracija američkog predsednika su u obavezi da što pre upoznaju međunarodnu zajednicu sa programima koji su sprovođeni u Ukrajini i da to učine javno“, napomenula je portparolka.
Podatke, materijale, dokumente, izvolite – sve na sto, igra je završena, napomenula je Zaharova, ističući da Rusija ne pita, već zahteva od Amerike da dostavi detalje aktivnosti koje su sprovedene u biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Amerika davala uputstva za razvoj bioloških programa

Prema njenim rečima, američki stručnjaci redovno su davali uputstva ukrajinskoj strani kako i u koju svrhu da razvijaju biološke programe. S tim u vezi, napomenula je da su razvijani prvenstveno u vojne svrhe i podsetila da ih je finansirao Pentagon.
„Od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama primljena je dokumentacija o hitnom uništavanju 24. februara posebno opasnih patogena, uzročnika kuge, antraksa (crnog prišta), kolere i drugih smrtonosnih bolesti“, navela je ona.

Kome su sve dospeli u ruke biološki materijali

Istovremeno, ruska strana se pita da li su biološki materijali iz laboratorija u Ukrajini uništeni, na kojim način, i kome su dospeli u ruke, dodala je Zaharova. Evo odgovora na pitanje kakva je zdravstvena zaštita u Ukrajini, ko je i kako i u koje svrhe angažovan, rekla je Zaharova i dodala da je „pitanje otvoreno“.
„Da li su biološki materijali uništeni ili ne? I kako se to sada može proveriti? Jesu li dospeli u ruke ekstremista? Nacionalista? Ko će dati ove garancije?“, istakla je Zaharova.
Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Rusija: Podaci o prisustvu američkih biolaboratorija u Ukrajini menjaju sliku o umešanosti SAD
Ministarstvo spoljnih poslova Kine - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Kina: Ovo je vrh ledenog brega - Amerika da objavi sve o biološkim laboratorijama u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala