- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zlato, srebro i cirkonijum: Svemir je veliki proizvođač plemenitih metala

CC0 / Pixabay / Kvazar
Kvazar - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Zlato, srebro, cirkonijum i platina su visoko cenjeni plemeniti metali na zemlji, ali čija je proizvodnja u svemiru ogromna, jer nastaju masovno iz procesa povezanih sa zvezdama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema rečima Fabija de Kolea, specijaliste sa Instituta za nuklearne nauke (ICN) Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika (UNAM), eksplozije povezane sa neutronskim zvezdama bacaju plemenite metale u svemir, gde se spajaju sa planetama u njihovoj fazi formiranja.
Akademik je objasnio da se u zavisnosti od broja elektrona, neutrona i protona krštavaju elementi poput zlata, vodonika ili magnezijuma.
Unutar zvezda, istakao je on, generišu se nuklearne reakcije koje pretvaraju vodonik u helijum, oslobađaju energiju i podstiču zagrevanje. Kada zvezde više ne mogu da održavaju ovaj proces, one se povećavaju i umiru u obliku supernove koje bacaju elemente u svemir.
Najteži elementi, istakao je De Kol, nastaju u takozvanim neutronskim zvezdama. Istraživač je dodao da najmasovniji žive u parovima, što im omogućava proučavanje izvan različitih spektra svetlosti, prenosi Sputnjik mundo.
Nedavno je projekat LIGO počeo da ih analizira pomoću gravitacionih talasa, koji je 2017. uspeo da uhvati spajanje dve neutronske zvezde u procesu u kojem se formiraju elementi teži od gvožđa.

„Zamislite da je u ovom događaju koji smo posmatrali 2017. godine proizvedeno više od zemaljske mase zlata, pa zamislite količinu teških elemenata koji se proizvode u ovim objektima“, rekao je De Kol.

Približavanje dve crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kosmička drama: Dve crne rupe prete da protresu vreme i prostor
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Galaktički katastar: Gde se tačno nalazi Sunce, a gde smo mi
Planeta lutalica u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kiša tečnih dragulja: Van Sunčevog sistema otkrivena planeta sa metalnim oblacima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala