- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kosmička drama: Dve crne rupe prete da protresu vreme i prostor

© NASAPribližavanje dve crne rupe
Približavanje dve crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Dve supermasivne crne rupe zaključane su u onome što su naučnici opisali kao „epski kosmički valcer udaljen devetmilijardi svetlosnih godina“ – ples kojem je suđeno da se dramatično završi.
Za 10.000 godina, „vreme i prostor“ bi mogli da budu uzdrmani neizbežnim sudarom dve supermasivne crne rupe spojene svemirskom gravitacijom, sugeriše nova studija koju su predvodili naučnici sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju.
Mase dve crne rupe su stotinamamiliona puta veće od mase našeg Sunca, a procenjuje se da je trenutno rastojanje između njih otprilike 50 puta veće od onog koje razdvaja naše Sunce i Pluton.
„Kada se par spoji za otprilike 10.000 godina, očekuje se da će titanski sudar uzdrmati sam prostor i vreme, šaljući gravitacione talase širom univerzuma“, saopštio je Kalifornijski institut za tehnologiju, opisujući nalaze.
Veruje se da su dve crne rupe koje je ispitao tim predvođen Institutom najuže povezani supermasivni dvojac crnih rupa koji je do sada primećen. Par je nazvan PKS 2131-021, a reč je o kvazaru, prenosi „Sputnjik Internešenal“
Činjenica da kvazar – nešto što je poznato kao aktivno galaktičko jezgro sa supermasivnom crnom rupom koja sifonira materijal sa diska koji ga okružuje – sadrži dve crne rupe koje kruže unutar njega izazvala je radoznalost u naučnom timu. Astronomi su već razmišljali o mogućnosti da kvazar poseduje dve crne rupe, ali je bilo teško pronaći dokaz za to.
© Foto : Public DomainKada se par spoji za otprilike 10.000 godina, očekuje se da će titanski sudar uzdrmati sam prostor i vreme.
crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Kada se par spoji za otprilike 10.000 godina, očekuje se da će titanski sudar uzdrmati sam prostor i vreme.
Pre PKS 2131-021, postojao je samo jedan kvazar za koji je dokazano da poseduje par supermasivnih crnih rupa „uhvaćenih u činu spajanja“, dok dva tela kruže jedno oko drugog u „kosmičkom plesu“. Ovaj par je otkriven u kvazaru nazvanom OJ 287, a njegove crne rupe kruže svakih devet godina, dok su potrebne dve godine da se završi orbita za dvojac primećen u PKS 2131-02.
Novi par supermasivnih crnih rupa otkriven je zbog toga što su naučnici uočili periodične promene u osvetljenosti radio-svetlosti kvazara. Kako navode naučnici, pozivajući se na radio podatke, registrovali su savršenu sinusoidnu svetlosnu krivu – nešto što nikada ranije nije primećeno kod kvazara.
„Kada smo shvatili da se vrhovi i padovi svetlosne krive detektovani u novije vreme poklapaju sa vrhovima i padovima zabeleženim između 1975. i 1983. godine, znali smo da se dešava nešto veoma posebno“, rekla je Sandra Onil, glavni autor nove studije i student osnovnih studija na Institutu.
Prema istraživačima, nova studija pruža put za dalje otkrivanje sličnih supermasivnih spajanja crnih rupa – nešto što uzrokuje ogromne talase u prostoru i vremenu.
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prva lutajuća crna rupa otkrivena u našoj galaksiji
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Otpadnička“ crna rupa uočena prvi put: Kreće se brzinom od 160.000 kilometara na sat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala