- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA otvorila lunarni uzorak star 50 godina

© AP Photo / Neil ArmnstrongPovršina Meseca
Površina Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Naučnici američke svemirske agencije NASA otvorili su lunarni uzorak koji je bio zapečaćen otkako je uzet na Mesecu pre 50 godina.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

NASA je rekla da je otvorila uzorak, jedan od poslednjih koji je potiče od misije „Apolo“, kako bi se pripremila za buduće slijetanje na Mesec u okviru misije Artemis. Uzorak se nalazi u NASA-inom Svemirskom centru Džonson u Hjustonu, a za proces otvaranja zadužen je sektor ARES (Astromaterials Research and Exploration Science Division). Proces se obavlja u sklopu programa ANGSA (Apollo's Next Generation Sample Analysis Program) i uz pomoć Evropske svemirske agencije.
„Razumevanje geološke istorije i evolucije uzoraka Meseca na mestu sletanja misije ‘Apolo‘ pomoći će nam da se pripremimo za tipove uzoraka s kojim bismo se mogli susresti tokom misije ‘Artemis‘. Cilj misije je da se na Zemlju donesu hladni i zapečaćeni uzorci s lokacije blizu lunarnog južnog pola. Ovo je uzbudljiva prilika za učenje i razumevanje alata potrebnih za prikupljanje i transport uzoraka, za njihovu analizu i skladištenje na Zemlji za buduće generacije naučnika“, rekao je Tomas Zurbuhen, NASA-in administrator u Vašingtonu.
NASA je sačuvala nekoliko uzoraka s Meseca i nije ih otvarala znajući da će nauka i tehnologija napredovati i omogućiti budućim timovima da naprave bolje analize kada otvore skladišta.
Za otvaranje je namenjena mašina pod nazivom „‘Apolo‘ otvarač konzervi“, koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji. Ova mašina će probiti skladište i prikupiti sve gasove u njemu, a potom će se uzeti stene i tlo iz njega ovog proleća, prenosi portal „Kliks“.
U septembru prošle godine NASA-in rover „Perezeverans“ je prikupio prve uzorke stena na Marsu, a američka svemirska agencija se nada da će uspeti da ih transportuje na zemlju nakon 2030. godine. Pre toga namerava da pošalje ljude na Mesec, a uzorci iz skladišta će pomoći u planiranju misija.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su geomagnetne oluje i kako uništavaju tehniku u orbiti
Približavanje dve crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kosmička drama: Dve crne rupe prete da protresu vreme i prostor
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Galaktički katastar: Gde se tačno nalazi Sunce, a gde smo mi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala