- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ukrajina „briše iz istorije“ svoju legendu

© Sputnik / Anton DenisovAnatolij Timoščuk
Anatolij Timoščuk - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Anatolij Timoščuk, nekadašnji fudbaler i rekorder po broju utakmica za reprezentaciju Ukrajine, biće izbrisan iz istorije ukrajinskog fudbala, kako je najavio Etički komitet Fudbalskog saveza Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Timoščuk je jedan od najboljih ukrajinskih fudbalera svih vremena, dugogodišnji kapiten reprezentacije i rekorder sa 144 utakmice u nacionalnom dresu.
Predvodio je Ukrajinu 2006. godine na prvom Svetskom prvenstvu i šest godina kasnije na prvom Evropskom prvenstvu, a u tri navrata je proglašavan za igrača godine.
Ipak, svi ti uspesi će biti poništeni zbog toga što je Timoščuk, u jeku krize između Rusije i Ukrajine, odlučio da ostane u Zenitu iz Sankt Peterburga gde je zaposlen kao pomoćni trener.
Etički komitet Fudbalskog saveza Ukrajine je objavio da je otvorio istragu s namerom da Timoščuka izbriše iz istorije i ukine mu trenersku licencu.
Prema 42-godišnjem fudbalskom stručnjaku u prethodnom periodu je bio upućen veliki pritisak, a za „brisanje iz istorije“ založio se čak i aktivni fudbaler Ruslan Malinovski.
„Ne znam zašto nije govorio o ratu, čudno je, mislim da to nije u redu, ali je sigurno da on neće nikada više biti legenda ukrajinskog fudbala. Svi njegovi uspesi treba da budu zaboravljeni“, naveo je Malinovski.
Za razliku od svog mlađeg kolege, koji je stigao „najdalje“ do Atalante, Timoščuk je četiri godine nastupao za minhenski Bajern, a ukupno pet godina, iz dva navrata, za Zenit u kom je 2017. počeo i trenersku karijeru.
Timoščuk i njegov otac su od 2000. godine organizovali turnire za decu u Ukrajini, pobednici su dobijali trofeje i novčane nagrade, a misija turnira bila je da se deca ohrabre da treniraju fudbal i takmiče se.
Priznanje za fudbalska dostignuća Timoščuk je dobio i od legendarnog Zinedina Zidana, pošto je učestvovao na dva humanitarna meča koja je organizovao slavni Francuz.
Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SPORT
FIFA „poslala“ Poljsku u finale – iako je žalba Rusije još na stolu
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SPORT
FIFA donela novu odluku na štetu Rusije
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SPORT
Iskusni stručnjak više nije mogao da ćuti – ovo je istina o Romanu Abramoviču
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala