Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pretnja iz SAD: Podsećaju Srbe na rat u jeku ukrajinske krize

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Lov u mutnom je Eskobarova izjava da bi zbog situacije u Ukrajini trebalo udvostručiti napore za postizanje rešenja na Kosovu i Metohiji i stabilizaciju u Bosni i Hercegovini. Njegovo podsećanje na rat na ovim prostorima treba tumačiti isključivo kao pretnju. Eskobar zapravo najavljuje kako bi Amerika ovde iskoristila eventualni globalni sukob.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratitena kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Ovako za Sputnjik izjavu zvaničnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara o paralelama sukoba u Ukrajini i BiH i Srbiji komentariše Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke.
"Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala, kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane sa Evropom i vaša budućnost je da budete u Evropi kao punopravne članice EU", naveo je Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta SAD.

Amerika šalje pretnje na Balkan

Ćeranić kaže da je sukob na teritoriji Ukrajine nemoguće dovoditi u bilo kakvu vezu sa Balkanom, pogotovo sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. On veruje da se Eskobar bavi ovom relacijom samo da bi izvršio svoje zadatke.
"On ima određene političke zadatke koje je dobio od diplomatije svoje zemlje, nije uspeo da ih realizuje. Sada ceni da bi koristeći ovu krizu, strahove koji su prisutni svuda, pa i ovde na Balkanu, u smislu da se sukob proširi, mogao da ih realizuje", kaže Ćeranić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Gabrijel Eskobar
Govoreći o Eskobarovom "plašenju ratom" on dodaje da postoji jedna sličnosti između Srbije i Ukrajine, a to je patnja civilnog stanovništva koje je u skloništima.
"Ali je NATO dok je bombardovao Srbiju gađao infrastrukturu. Beograd i drugi gradovi ciljano su ostavljani bez struje i vode, dok u Ukrajini ni u jednom gradu nije isključena struja. Ruska vojska zaobilazi infrastrukturu i ne gađa objekte koji su od potrebe civilima. U Ukrajini ukrajinska vojska ruši mostove, da bi onemogućila prodiranje vojske Rusije. Dakle, pre svega u vojnom značenju ova dva sukoba apsolutno nemaju sličnosti", kaže naš sagovornik.

Vidljivi Eskobarovi ciljevi

Ćeranić dodaje da je predsednik Rusije Vladimir Putin jasno obelodanio političke i vojne ciljeve Rusije, koje je ranije nastojao realizovati mirnim putem, putem pregovora. Ciljevi Gabrijela Eskobara vidljivi su, kaže, ovih dana baš u Bosni i Hercegovini.
"Postoje i neke domaće političke snage, kod nas u Sarajevu jako prisutne, koje nastoje da prave paralele Bosne i Hercegovine sa Ukrajinom, odnosno, govore o ukrajinizaciji BiH, ali i Srbije, u smislu da bi NATO trebalo da pojača angažman. Da zapravo realizuje političke ciljeve bošnjačkih političkih partija. To neće tako lako ići", tvrdi Ćeranić.

Zašto Bosnu nadleću avioni?

On je za Sputnjik komentarisao i raspoređivanje novih 500 vojnika koji su pristigli kao pojačanje Evropskih vojnih snaga.
Najavljeno je raspoređivanje rezervi i opreme, uključujući laka oklopna vozila, "u svetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije i cilju mera predostrožnosti", kako je objašnjeno u Euforu. Istovremeno, u okviru vežbe, Bosnu i Hercegovinu nadleću francuski vojni avioni.
"To što su francuski avioni nad nebom Bosne i Hercegovine, ne znači da su tu zbog Srba. Konačno, nedavno je predsednik Emanuel Makron govorio o bezbednosnim pretnjama u Bosni i Hercegovini. To se, naravno, nije dopalo Željku Komšiću koji je otišao u Pariz da mu objašnjava da BiH nije teroristička, islamistička zemlja, da su problemi drugi", podseća.

Neutralna Bosna, mirna Bosna

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka smatra da BiH u ovom trenutku treba da bude nautralna, da se drži po strani kao i Srbija.
"To što, zajedno sa Srbijom, nije uvrštena na spisak zemalja koje je Rusija označila kao neprijateljske, BiH treba da zahvali prvenstveno predsedniku Dodiku. Moji sagovornici u Sarajevu ovih dana nemaju odgovor na ovu moju konstataciju", ističe Ćeranić.
On još jednom podvlači da je izjava Eskobara pretnja, ali i da je u krajnjem slučaju neumesna, s obzirom na dešavanja na ovom prostoru pre 25 godina.
"Mi jako dobro znamo i šta znači kad vam otmu deo teritorije i daju mu nezavisnost. Kad čujemo od zvaničnika nekih zapadnih zemalja kako optužuju Rusiju, govore o ruskoj agresiji i invaziji, mi ne možemo da ne vidimo koliko je to licemerje. Setimo se šta je NATO radio Srbiji, mnogo gore patnje je imao srpski narod tokom NATO agresije, 78 dana, nego što sada ima civilno stanovništvo u Ukrajini".

EUFOR nije za brigu

Ćeranić kaže da izjave američkih, ali i zvaničnika iz Sarajeva ne treba nikoga da brinu, kao ni defile stranih vojnika i naleti vojnih aviona, jer Eufor deluje u sklopu misije Altea.
"Prisustvo EUFOR-a je legitimno, u tome ne vidim problem, ali izgleda da neko nastoji da nagovori NATO da izvrši okupaciju BiH. Sve su to nerealni ciljevi. Garant Dejtonskog sporazuma nije NATO, već velike sile, SAD, Rusija, ali i Srbija i Hrvatska. NATO je imao određenu ulogu u sklopu misije "Altea", imali su je vojnici iz Ćeške, Bugarske i Austrije. Ako neko misli da bi oni mogli biti u funkciji realizacije političkih ciljeva, grdno se vara", zaključuje Ćeranić.
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
REGION
Komšić službeno zatražio status kandidata za BiH u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala