- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komšić službeno zatražio status kandidata za BiH u EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je službeno zatražio od EU da razmotri zahtev Bosne i Hercegovine za dobijanje statusa kandidata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Komšić je uputio pismo čelnicima Evropske unije, naglasivši da bi dodela statusa kandidata ojačala sigurnost i suverenitet BiH, prenosi portal „Kliks“.
„U ovo vreme, kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji da zauzme i sebi potčini susednu zemlju, više nego ikada je potrebno evropsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan deo Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU“, navodi Komšić u pismu.
On je zamolio čelnike EU da, u okviru institucija Evropske unije, stave u razmatranje mogućnost dodeljivanja kandidatskog statusa BiH.
Komšić dodaje i da status kandidata ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa.

„To ostavlja dovoljan period vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uslovi kojim bi se BiH dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora s Evropskom unijom ispunjavajući kriterijume iz Kopenhagena“, dodaje Komšić u pismu.

Međutim, u tom periodu bi, kako tvrdi, trebalo sprovesti niz reformi kako bi BiH bila osposobljena za pregovarački proces.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
REGION
Bisera Turković zatražila od zvaničnika EU da BiH odmah dobije status kandidata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala