- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Biković: Besmisleno je zabranjivati mačke, a opasno cenzurisati umetnike

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiloš Biković – ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva u boksu
Miloš Biković – ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva u boksu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
„Vreme u kojem trenutno živimo je apsurdno. Besmisleno je zabranjivati mačke, a cenzurisati umetnike je opasno“, rekao je Miloš Biković na zatvaranju 50. Festa.
Biković koji je predsedavao žirijem Glavnog takmičarskog programa 50. Festa, na svečanoj ceremoniji zatvaranja obratio se publici i poručio da je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada:
„Mislim da smo kao žiri imali takvu situaciju i to u vreme kada se nažalost umetnici cenzurišu i zabranjuju, u vreme kad se iz nekog razloga zabranjuju i mačke“, naveo je glumac.
On je istakao da je vreme u kojem živimo apsurdno, a da je zabrana rada umetnika – opasna.
„Besmisleno je zabranjivati mačke, a cenzurisati umetnike je opasno. Nadam se da su ovih nekoliko dana Festa bili neka oaze slobode i mogućnost da se govori i komunicira, o čemu je većina filmova i govorila. Hvala vam u ime žirija i hvala što ste toliko godina verni Festu“.

„Nitram“ najbolji na Festu

Članovi žirija Miloš Biković, Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, na svečanosti u beogradskoj Kombank dvorani, odlučili su da „Beogradskog pobednika za najbolji film“ dodele australijskom filmu „Nitram“ koji se „bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi“.
Nagrada za režiju pripala je Dini Dumi za film „Sestre“, a žiri je pohvalio njenu „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv“.
Najbolju žensku ulogu ostvarila je Suzana Žuane u „Optužbi“, a nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Kejleb Landri Džons koji je u „Nitratu“ ostvario „moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti“.
Posebno priznaje Festa pripalo je reditelju Alekseju Germanu Mlađem za ruski „Kućni pritvor“ u kome je „ućutkani, zabranjeni, izolovani i izopšteni pojedinac koji teži svojim uverenjima spreman da plati cenu u nepravednom svetu“.

Priznanja za „Mrak“ i „Strahinja Banović“

Žiri „Fokus programa“, u kome su bili Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević, za najbolji film u toj kategoriji je proglasio francuski „Svet posle nas“ debitanta Lude Bena Salah-Kazana koji sa „iznenađujućom zrelošću na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije“.
Žiri nagrade „Nebojša Đukelić“, Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović, odlučio se za „Mrak“ reditelja Dušana Milića, koji je „besprekorna studija žanra, zasnovana na iskonskim ljudskim strahovima od nepoznatog“.
Milić je rekao da mu je „drago da je žiri prepoznao kvalitet filma“, podsetivši da je Đukelić kao vrsni filmski poznavalac uticao na njegov rad i na to da zavoli film.
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
KULTURA
Reditelj nagrađenog filma „Mrak“ o pogromu na Kosovu: Strah je i dalje tu, samo je promenio lice
Nagrada „Milutin Čolić“ lista Politika, na osnovu odluke žirija koji su činili Dubravka Lakić, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić, pripala je reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.
Arsenijevićev film, koji je bio otvorio 50. Fest, nagrađen je za „izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće“.
Reditelj Stefan Arsenijević i pisac i filmski kritičar Goran Gocić - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
KULTURA
Stefan Arsenijević i Goran Gocić o „novom hrabrom svetu“: Kako smo se zarazili filmom /video/
„Počasni Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmu“ uručen je Dinu Devlinu, američkom reditelju, scenaristi i producentu filmova kao što su „Univerzalni vojnik“, „Zvezdana kapija“, "Dan nezavisnosti" i „Godzila“.
Svečanost je vodila glumica Katarina Radivojević, a na zatvaranju Festa je Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, sa dirigentom Bojanom Suđićema, izvodio muziku kompozitora Džona Vilijamsa iz filmova „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“ i „Hari Poter“.
Glumac Ibrahim Koma i reditelj Stefan Arsenijević na dodeli nagrade Kristalni globus za film Banović Strahinja - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
„Strahinja Banović“ – Junak koji je počeo da osvaja Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala