- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena nova vrsta stegosaurusa – verovatno najstarija na svetu

© AFP 2023 / Arno Burgi Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Nova vrsta stegosaurusa otkrivena u Aziji, iako relativno mala, možda je najstarija ikada pronađena – ne samo u regionu, već verovatno i u svetu, piše „Sajens dejli“.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Novi stegosaurus, otkriven u selu Laojun u kineskoj opštini Čongking, dug je oko 2,8 metara od nosa do repa. Naučnici su ga nazvali Bašanosaurus primitivus, pozivajući se na drevno ime kineske oblasti u kojoj je pronađen i latinsku reč za „prvi“ – primitivus.
Među otkrivenim ostacima bile su kosti sa leđa, ramena, butine, stopala i rebara, pa čak i neke karakteristične oklopne ploče. Ipak, ovaj stegosaurus se malo razlikuje od svih ostalih stegosaurusa srednje jure jer ima manju i slabije razvijenu lopaticu, kao i užu i deblju osnovu oklopnih ploča.
„Sve ove karakteristike su tragovi stegosaurusovog mesta u porodičnom stablu dinosaurusa“, ​​rekao je dr Daj Huj iz Biroa za istraživanje i razvoj geoloških i mineralnih resursa u Čongkingu, koji je vodio istraživanje.
Zajedno sa Čungkingosaurusom i Huajangosaurusom, Bašanosaurus primitivus je jedan od najstarijih stegosaurusa koji se divergiraju, a svi su otkopani od srednje do kasne jurske formacije Shakimiao u Kini. Ova činjenica je navela naučnike da sugerišu da su svi stegosaurusi možda nastali u Aziji, prenosi „Sputnjik Internešenal“.
„Čini se da je Kina bila žarište raznolikosti stegosaurusa, sa brojnim vrstama koje su sada poznate od srednje jure sve do kraja perioda rane krede“, rekla je dr Suzana Mejdment, koautorka studije i paleontolog u londonskom Prirodnjačkom muzeju.
Stegosaurusi su među najprepoznatljivijim dinosaurusima, uglavnom zbog svojih karakterističnih ogromnih zadnjih ploča i repnih šiljaka. Do sada je identifikovano 14 vrsta stegosaurusa, među kojima su Huajangosaurus (jedan od najprimitivnijih stegosaurusa), Gigantspinosaurus, koji ima ogromne ramene bodlje, i Miragaja, poznata po veoma dugom vratu. Ostaci stegosaurusa pronađeni su na svim kontinentima, osim na Antarktiku i u Australiji.
Tiranosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova naučna istraživanja: Tiranosaurus reks su možda bile tri vrste
Da li je naglo zagrevanje bio razlog nestanka dinosaurusa? - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven prvi dinosaurus koji je patio od respiratorne infekcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala