- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova naučna istraživanja: Tiranosaurus reks su možda bile tri vrste

CC0 / Pixabay / Tiranosaurus
Tiranosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Sa svojom ogromnom veličinom, zubima nalik bodežu i oštrim kandžama, tiranosaurus reks je bio zastrašujući grabežljivac koji je nekada terorisao Severnu Ameriku. Sada istraživači koji proučavaju njegove fosile sugerišu da zver možda nije bila jedina vrsta tiranosaurusa.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Stručnjaci koji proučavaju ostatke za koje se smatra da pripadaju Ti-reksu sugerisali su da njihova varijacija pokazuje dokaze ne o jednoj vrsti, već o tri.
Glavni autor istraživanja, Gregori Pol, koji je bio specijalista za dinosauruse za film „Park iz doba Jure“, rekao je da nalazi imaju višestruke implikacije, napominjući da su ranije stručnjaci proučavali rast Ti-reksa koristeći ostatke iz različitih slojeva stena.
„To možda nije dobra ideja jer možda [gledate] različite vrste“, rekao je on.
Tim eksperata kaže da je za očekivati da je više od jedne vrste tiranosaurusa evoluiralo tokom svojih milion ili više godina na Zemlji, kao što je otkriveno za druge dinosauruse koji su živeli u isto vreme, poput triceratopsa.
Pišući u časopisu „Evolušoneri bajolodži“, Pol i njegove kolege izveštavaju kako je prethodni rad otkrio da se fosilizovane kosti označene kao da su iz T-reksa razlikuju u smislu njihove čvrste građe ili „robusnosti“, a različiti primerci su imali jedan ili dva para donjih sekutića, prenosi „Gardijan“.
Pol i kolege su proučavali ukupno 37 primeraka koji se pripisuju T-reksu, posebno posmatrajući dužinu i obim butnih kostiju, dostupnih za oko dve trećine uzoraka, da bi procenili njihovu robusnost.
Tim stručnjaka kaže da njihovi nalazi sugerišu da razlike u robusnosti butnih kostiju verovatno neće biti posledica individualnih varijacija.
„Otkrili smo da je robusnost uzorka tiranosaurusa koji imamo varijacija butne kosti veća od svih drugih tiranosaurida zajedno tokom 10 miliona godina evolucije“, rekao je Pol. „Ne možete jednostavno da ne obratite pažnju na to“.
Tim kaže da se čini da varijacija nije povezana sa ukupnom veličinom uzorka ili sa tim koliko je životinja bila zrela kada je umrla, dok su drugi faktori – kao što je neujednačen odnos robusnijih kostiju i onih koje su bile vitke ili „gracilne” – sugeriše da takva varijacija verovatno neće biti povezana sa polom zveri.
Štaviše, fosili sa gracilnijim kostima pronađeni su samo u višim slojevima sedimenta, a ovi i robusniji primerci pronađeni pored njih obično imaju samo jedan zub sličan sekutiću u donjoj vilici, za razliku od robusnih primeraka u nižim slojevima.
Iako tim kaže da ne može isključiti druga objašnjenja za nalaze, oni sugerišu da primerci pronađeni u nižim slojevima verovatno pripadaju jednoj vrsti koju su nazvali „Tiranosaurus imperator“, ili „car guštera tirana“; drugi primerci zdepastih kostiju su iz „Tiranosaurus reksa“, a primerci vitkih kostiju su iz treće vrste koju je tim nazvao „Tiranosaurus regina“, ili kraljica guštera tirana.
Profesor Sviv Bruset, paleontolog sa Univerziteta u Edinburgu koji nije bio uključen u rad, rekao je da nije ubeđen.
„Razumem iskušenje da se Ti-rekspodeli na različite vrste, jer postoje neke varijacije u fosilnim kostima koje imamo. Ali na kraju, za mene je ova varijacija veoma mala i ne ukazuje na smisleno biološko odvajanje različitih vrsta koje se mogu definisati na osnovu jasnih, eksplicitnih, konzistentnih razlika“, rekao je on.
Profesor Tomas Kar, stručnjak za Ti-reksana koledžu u Kartidžu u SAD, takođe je osporio rezultate, rekavši da su definicije različitih vrsta koje je tim izneo nejasne i da su nalazi u suprotnosti sa njegovim radom u kojem je analizirao varijacije u 1.850 različitih obeležja u 31 primerku. „Nisam našao dokaze o više od jedne vrste. I da je taj signal bio u podacima, ja bih ga pokupio“, rekao je on.
Kar je rekao da je još jedna zabrinutost to što studija uključuje uzorke iz privatnih ili komercijalnih preduzeća, što utiče na sposobnost istraživača da reprodukuju rezultate.
Ipak, Pol je naveo da će proći decenije pre nego što bude dovoljno muzejskih primeraka da se uradi statistička analiza. Rekao je da su varijacije značajne.
„Druge vrste dinosaurusa su imenovane na osnovu manje podataka“, rekao je on.
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena nova vrsta dinosaurusa, gotovo da nisu imali ruke
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Tiranosaurusi živeli kao vukovi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala