- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa, gotovo da nisu imali ruke

© AFP 2023 / Arno Burgi Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Argentinski paleontolozi otkrili su novu vrstu dinosaurusa koji gotovo da nisu imali ruke, ali su mogli da hvataju plen veći od njih.
Smatra se da ovaj novootkriveni dinosaurus, nazvan Guemesia ochoai, pripada grupi sitnorukih mesoždera poznatih kao abelisauridi, koji su nekada živeli u Evropi, Africi, Južnoj Americi i Indiji, a izumrli su pre 66 miliona godina.
Oni su, kako piše „Sajens alert“, verojatno imali tako slabe ruke da bi tiranosaurus reks u poređenju sa njima izgledao poput Popaja.
Naučnici su otkrili novu vrstu nakon analize lobanje otkrivene na severozapadu Argentine koja je stara oko 70 miliona godina. Za razliku od drugih abelisaurida, imao je neverovatno malu lobanju. Zapravo, radi se o abelisauridu sa do sada najmanjim mozgom.

Hvatali plen veći od sebe

Još jedna čudna stvar kod ovih dinosaurusa su bile njihove ruke. Bez okoštalih kostiju ili pokretnih zglobova laktova, abelisauridi ne bi mogli da saviju svoje gornje „izrasline“, a kamoli da uhvate nešto među prstima. Kako se navodi, nisu imali ni kandže.
Međutim, iako je T-Reks imao duže i mišićavije ruke, abelisauridi su i dalje mogli da ulove plen mnogo veći od sebe. Snažne čeljusti i izuzetno oštri zubi lako su nadoknađivali slabost njihovih prednjih udova.
S obzirom na to da je pronađena samo lobanja, teško je reći kako je ova vrsta izgledala u poređenju sa drugim abelisauridima. Prirodnjački muzej Ujedinjenog Kraljevstva saopštio je da liči na dinosaurusa Carnotaurus sastrei, ali sa manjom glavom i bez rogova.
Još nije jasno zašto su abelisauridi imali tako male ruke. Stručnjaci pretpostavljaju da se radi o ostacima udova čija se funkcija tokom vremena pokazala beskorisnom, preneo je portal „Indeks“.
Pterosaurus, čiji je fosil, star oko 170 miliona godina, pronađen na škotskom ostrvu Skaj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven najveći pterosaurusu iz doba jure /foto/
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Tiranosaurusi živeli kao vukovi?
Da li je naglo zagrevanje bio razlog nestanka dinosaurusa? - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven prvi dinosaurus koji je patio od respiratorne infekcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala