Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vlada Srbije formira specijalne timove za zaštitu privrednog i finansijskog sistema i stanovništva

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije danas na sednici, u 13 sati, zvanično formirati specijalne timove - za zaštitu privrednog i finansijskog sistema i stanovništva i istakla da je cilj da se zadrži stabilnost i nastavi rast u Srbiji.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, na otvaranju Komore kineskih kompanija u Srbiji, u kojim će timovima ona biti, rekla da će se baviti svim oblastima i radom svih timova.
Brnabićeva je dodala da će pre sednice vlade održati sastanak sa privrednicima.
„Nama je najvažnije da zadržimo stabilnost i da nastavimo rast i razvoj uprkos teškim vremenima“, naglasila je Brnabićeva.
Premijerka je rekla da je će naša zemlja pokušati da uprkos svemu što se dešava u svetu realizuje plan da rast BDP-a ove godine bude 4,5 odsto.
Takođe da se smanje javni dug i deficit, kao i nezaposlenost i da se povećaju plate.
To je jako ambiciozan plan, rekla je Brnabićeva.
„Verujem da će Srbija i u ovoj krizi pokazati da može da zadrži stabilnost i da jača. Radne grupe će se baviti time da naš narod zna da je država jaka i stabilna i domaćinski vođena.“

„Svi pritisci su usmereni na Vučića“

„Pritisci su uglavnom ili isključivo usmereni na predsednika Srbije. Volela bih da mogu veći deo toga da ponesem“, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara kakvim sve pritiscima je naša zemlja izložena.
Kazala je da su u pitanju razgovori, telefonski i drugi, sa svim međunarodnim zvaničnicima i zemalja EU i sa Zapada i Istoka.
Brnabićeva je rekla da su ti pritisci bili i sinoć nastavljeni, kao i da je sinoć tim povodom kod nas bio održan sastanak.

„Ti pritisci su svakovrsni i tiču se svih tema“, rekla je premijerka i navela da se pritisci tiču i evropskih integracija.

Dodala je da su, na primer, Valentin Incko i Šiling javno rekli da Srbiji treba prekinuti evropski put i oduzeti status kandidata.
Kaže da su tu i pritisci koji se tiču KiM, specijalnih veza i odnosa sa Republikom Srpskom i pretnji da će neki investitori odlaziti iz naše zemlje.
„Mi se borimo da odbranimo interes Srbije i da branimo međunarodno javno pravo“, istakla je Brnabićeva.
Istakla je da je pozicija Srbije jasna i da je naša zemlja za poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i Srbije.
Ona je naglasila da je međunarodno pravo prekršeno u našem slučaju kada je bombardovana SR Jugoslavija 1999. godine, ali i 2008. kada su i članice UN i EU priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime je prekršena Rezolucija UN 1244.
Time je otvoren veliki prostor da ga i druge strane krše, navela je Brnabićeva i dodala da je tada otvorena Pandorina kutija.
„Uzdamo se u međunarodno javno pravo kao i sve ostale male zemlje koje ono štiti, jer male zemlje nisu toliko jake da mogu silom da ga menjaju i da nameću drugim svoju volju“.
Premijerka je poručila da Srbija samo želi da se poštuju principi međunarodnog javnog prava.
Na pitanje novinara da li će „Er Srbija“ nastaviti da leti za Moskvu, Brnabićeva je rekla da hoće.

„Nećemo oduzimati imovinu ruskim kompanijama“

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu već da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, kao i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.
Ona je na pitanje novinara da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu kao što je AIK banka preuzela „Sberbanku“ u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.
„Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju.“
Brnabić je izrazila nadu da će diplomatija ipak da pobedi i da ova situacija neće dugo trajati i da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.
„Nećemo nikada ništa oduzimati i nacionalizovati i rukovodićemo se osnovnim ekonomskim načelima i principima i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine i načela međunarodnog javnog prava“, poručila je ona, prenosi Tanjug.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Rezolucija štetna i za UN, verujem u nastavak saradnje sa Srbijom
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala