Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Srbija se na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, u tekstu se nisu pominjale sankcije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
"Srbija se danas na sednici UN pridružili osudama napada na Ukrajinu. Mi smo rekli da to nije prvi napad na teritoriji Evrope, mi to nismo mogli ni smeli zbog istorije da prećutimo. U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako sa naše strane je veoma važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje", kaže Vučić.
"Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, i od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, za 9 nismo mogli da glasamo, pošto su u pitanju deklaracije o uvođenju sankcija ruskom bankarskom sektoru. Ili uvođenju sankcija Putinu i Lavrovu. Pridruživali smo se u svakom trenutku kada je bilo pitanje osude rušenja teritorijalnog integriteta", dodao je predsednik Vučić.
Srbija se, prema njegovim rečima, nalazi u izuzetno teškoj situaciji.
"Od petka kada sam se poslednji put obratio dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri do pet dana. Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, mislili da smo znali, odjednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni", naglasio je Vučić.
"Danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije, i našeg naroda bilo gde u svetu. Nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, već gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju ", kazao je on.
Vučić je preneo da je u proteklih 48 sati razgovarao lično sa brojnim predstavnicima država i institucija.
"Ne postoji predstavnik ni jedne važnije države da nismo razgovarali sa njim. Lično sam razgovarao sa predsednicom Evropske komisije, predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja. Razmenjivao sam poruke sa svima oko svih važnijih pitanja od našeg glasanja za rezoluciju u UN i sankcijama Rusiji", preneo je on građanima.
Zahvalio se predsednici Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, ali i predstavnicima SAD što su želeli da ga saslušaju jer, kaže, vidi i zna, da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije.

Srbija jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji.
Vučić je, to rekao odgovarajući na pitanje kakvu reakciju Ruske federacije očekuje posle glasanja Srbije u UN I da li je ugrožena cena gasa i snabdevanje i dodao da posle onog što je danas uradila BiH, Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji u Evropi.
„Ako su zbog toga naši ruski prijatelji ljuti na nas, šta da radim”, dodao je on.
Naša pozicija, prema njegovim rečima, ni za tri ili četiri dana neće biti bolja ili lakša jer niko ne će da sluša priče o 1999., ili o KiM.
„Zamislite sve ovo što smo gradili i radili, da kažu više nema fabrika kod vas, povućićemo ih. To su sve problemi sa kojima se realno i objektivno suočavam. Da ne pričam o nabavci određene robe koja nam je neophodna”, rekao je on.

Ovo je početak, biće pritisaka, tražiće isključenje Rusije iz UN

Pritisci na Srbiju u narednom periodu biće ogromni, i ne samo to, verujem da je ovo tek početak i da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka, poručio je predsednik.
Vučić je rekao da kao neko ko pomno prati politiku i sva zbivanja, gotovo 24 sata, očekuje u narednom periodu nekoliko političkih zamki za Srbiju.
"Ne zbog toga što brinu za Rusiju ili Ukrajinu, ne sekira to mnogo neke u regionu, jer oni sve što rade, rade da bi srušili Srbiju", primetio je predsednik Srbije i podsetio da je Priština već iznela zahtev za što brže punopravno članstvo u NATO i da za to već dobila podršku, druge ili treće najmoćnije NATO sile, Turske.
"Videli ste to, i ono što mogu da predviđam, da će sledeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedninjenih nacija. To bi značilo, a već vidim pojedine inicijative u nekim zemljama, zato to i govorim, kao i i zbog onoga što nama sledi i kako to zamisljaju Albanci na Kosovu... Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN", rekao je Vučić.
To, kaže, dalje znači da će uslediti otvoren pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije SB UN 1244, a posle toga Srbija više nema pravni osnov po kojem bi se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta, kao danas.
Zatim slede priznanja tzv. Kosova od zemalja NATO i EU koje do sada nisu to učinile.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Nećemo da otimamo ono što pripada Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala