Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Rezolucija štetna i za UN, verujem u nastavak saradnje sa Srbijom

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po samu organizaciju UN koja ju je donela.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Rezolucija kao što je ova sama po sebi nije samo štetna za sadašnju, novonastalu situaciju, štetna je i po organizaciju UN. Rezolucija je još jedan udarac u globalnom smislu u OUN, a za Srbiju je OUN izuzetno važna iz razumljivih razloga“, rekao je Bocan-Harčenko
Naveo je da je rezolucija Generalna skupština UN „novi napad'“ na Rusiju, ali da je, pre svega, udarac za same UN kao organizaciju.
„Kao što su sankcije Rusiji udarac za Zapad i sve je više izjava da je veliki rizik po one koji su uveli sankcije“, rekao je ambasador za televiziju K1.
Na pitanje da li se nešto menja u odnosima dveju zemalja nakon što je Srbija sa još 140 zemalja u UN podržala rezoluciji koja oštro osuđuje Rusiju zbog rata u Ukrajini, ambasador je izrazio očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju.
„Razumemo i shvatamo pojavu pritisaka kakav se vrši na Srbiju kao i druge zemlje u takvoj situaciji. Imajući u vidu da smo prijateljske zemlje, prijateljski narodi, dogovore dvojice predsednika, sve što određuje naš dugoročni odnos, nadamo se da ćemo ostvariti sve i da ćemo ići dalje u razvoj naše saradnje i odnosa“, rekao je Bocan-Harčenko.
Bocan-Harčenko je dodao im je kao i svakoj zemlji i pojedincu važna i moralna podrška.
„Što veću moralnu podršku imamo, to bolje“, rekao je ambasador.
Kazao je da im je bio važno da svima kojima su mogli prenesu svoje objašnjenje u nadi da će ih druga strana razumeti.
Na pitanje da li se sastaje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Bocan-Harčenko kaže da često razgovaraju.
„Imali smo razgovore i o Rezoluciji, ovo je diplomatska aktivnost koja nije za javnost. Nismo pravili pritisak, samo smo objašnjavali svima naš odnos i analizu nacrta koji je veoma štetan“, rekao je ambasador.
On je dodao da svaka zemlja to radi u nadi da će druga strana prihvatiti objašnjenje, u Rusiji se odlično zna kakav pritisak bez ikakvih ograničenja pravi zapad.
Na pitanje zašto Rusija devedesetih godina nije uticala u SB UN da se tadašnjoj SR Jugoslaviji ne uvedu sankcije, rekao je da je situacija u Rusiji i u ostatku sveta tada bila drugačija i da nije moguće upoređivati te dve situacije , kao i da ne vidi nijednu tačku podudarnosti.
Ambasador je, takođe, odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz SB UN i istakao da je ona stalna članica te organizacija i pravni naslednik ŠSR.
Na pitanje šta je cilj akcije u Ukrajini i dokle je Putin spreman da ide, Bocan-Harčenko je ponovio da je to zaštita naroda u Donjecku i Lugansku, kao i demilitarizacija i oslobađanje Ukrajine od neonacizma, i otklanjanje pretnje zapada iz Ukrajine prema Rusiji.
„Neistina je da je cilj okupacija Ukrajine. Operacija se razvija i završiće se čim budu ispunjeni ciljevi“, rekao je Bocan-Harčenko.
Ponovio je da nije reč o invaziji, već o specijalnoj operaciji koja ima određenje ciljeve.
Podsetio je na kako je rekao dešavanja nakon 2014. godine kada je stvorena potpuno antiruska politika protiv ruskog naroda, i Rusa protiv ruskog jezika, kulture tradicije samog temelja života i preživaljavanja ruskog naroda u Ukrajini,
Podsetio je i na dešavanja u Donbasu i Odesi i da kako kaže zapad za to nije pokazivao pažnju, na osam godina rata i „genocida“ u Donbasu.
„Nadamo da će uz rezultat vojne operacije završiti rat i taj lanac događaja“, naveo je Bocan-Harčenko, prenosi Tanjug.
Bocan Harčenko je takođe rekao da zna da je predsednik Srbije morao da misli na državni interes i budućnost Srbije na prvom mestu.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka
Aleksandar Bocah-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SRBIJA
Ambasador Rusije: Srbija će imati povoljno rešenje za gas
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Lavrov u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Ne postoji mehanizam kojim se Rusija može izbaciti iz SB UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala