- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Imperija moćnog Rusa kojoj je Britanija posle dve decenije stala na put

© AP Photo / Matt DunhamRoman Abramovič: Iako gubi milijarde dolara zbog kirze izazvane virusom korona, i dalje ostaje plemenitog srca.
Roman Abramovič: Iako gubi milijarde dolara zbog kirze izazvane virusom korona, i dalje ostaje plemenitog srca. - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Roman Abramovič kreirao je imperiju tokom 19 godina provedenih na čelu Čelsija. Ruski milijarder uložio je oko 2,5 milijardi evra i klub je pod njegovom komandom osvojio 21 veliki trofej, ali proterivanje Abramoviča iz Velike Britanije zbog situacije u Ukrajini prouzrokovalo je da oglasi prodaju kluba.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Na taj način biće okončana Romanova era na Stamford bridžu u klubu koji je podigao do najviših vrhova sveta, a rastanak nema veze sa fudbalom, jer je po drobrom starom običaju, politika duboko zarila prste u sport!
Nakon što su mu Britanci zabranili da kroči na Ostrvo, a mediji počeli da spekulišu da će prodati klub, Abramovič je osetio potrebu da se oglasi i bude transparentan.
„Kao što sam još ranije rekao, uvek sam donosio odluke koje su u najboljem interesu kluba. Želeo bih da se pozabavim spekulacijama medija prethodnih dana vezano za mene i Čelsi i prodaju kluba. U trenutnoj situaciji, doneo sam odluku da prodam Čelsi, jer smatram da je to najbolje za klub, navijače, zaposlene, kao i sponzore i partnere kluba. Prodaja neće biti brza, već će uslediti propisani proces. Neću tražiti otplatu bilo kakvih kredita. Za mene se tu nikada nije radilo o poslu ili o novcu, već isključivo o strasti prema fudbalu i klubu. Budite svesni da je ovo bila neverovatno teška odluka za mene i da me boli što se rastajem od kluba na ovaj način. Ipak, nadam se da ću moći da posetim Stamford bridž poslednji put i da se lično pozdravim sa svima“, glasilo je Romanovo saopštenje.
I Srbi su i te kako bili deo Abramovičevog gazdovanja i pokoravanja fudbalske planete. Počev od Mateje Kežmana, koji je stigao s oreolom najboljeg strelca Eredivizije u London 2004. godine, kada je ekipu preuzeo i počeo „kockice“ da sastavlja Žoze Murinjo, preko Branislava Ivanovića do Nemanje Matića.
Branislav Ivanović, rekorder po broju mečeva za srpski nacinalni tim i nekadašnji kapiten Čelsija, imao je tu čast i privilegiju da podigne trofej Lige šampiona i Lige Evrope u čuvenom plavom dresu, dok je sve to ponosno iz lože pratio Roman Abramovič.
Čvrst ruska ruka izgradila je imperiju, Čelsi je dosegnuo svetske visine i upravo je poslednji veliki trofej osvojen u Abu Dabiju, gde su Englezi prvi put postali svetski klupski prvaci, trijumfom posle produžetaka nad Palmeirasom (2:1).
Ali, vratimo se na početak ove priče kojoj su Britanci stali na put i koja traje punih 19 godina, a nju je utkan čak 21 trofej.
Ruski milijarder stigao je na Ostrvo i preuzeo Čelsi za „tričavih“ 160 miliona evra u junu, davne 2003. godine, u vreme kada je klub vodio Italijan Klaudio Ranijeri.
Već naredne sezone dovedeno je u rekordnom roku 13 novih fudbalera, među kojima su Ernan Krespo, Adrijan Mutu, Huan Sebastijan Veron i Džo Kol. Čelsi nije uspeo da dođe do titule, ali je završio kao drugi na tabeli, iza Arsenala i čuvene generacije "nepobedivih", dok je polufinale Lige šamiona bio krajnji domet na evrosceni.
Ipak, pomak je bio očigledan u igri, kao i u rezultatima koji su jedino merilo u modernom fudbalu, pa je Ranijeri dobio otkaz. Abramovič nije želeo previše da ekspreimentiše, opredelio se za proverenu varijantu, najskuplju. Nije pitao koliko košta i doveo je u tom trenutku, verovatno, najatraktivnijeg trenera koji je sa Portom osvojio Ligu šampiona, a reč je naravno o Žozeu Murinju.
Portugalac je već u svojoj prvoj sezoni na Stamfordu doneo titulu, koja se čekala još od sezone 1955/56, a Mateja Kežman je bio deo šampionskog tima. Odigrao je 40 utakmica u svim takmičenjima i postigao je sedam golova. Kežman je u London stigao upravo na insistiranje Žozea Murinja za sumu od 5,3 miliona funti iz PSV iz Ajndhovena i zadužio je broj devet na leđima koji je nosio Džimi Floj Haselbajnk, pre nego je otišao u Midlzbro.
Ipak, Kežman se nije predugo zadržao u plavom dresu i u Premijer ligi, već je karijeru nastavio u Atletiku iz Madrida 2006. godine. Ali, već 2008. godine u London je stigao Branislav Ivanović koji se profilisao uz Džona Terija kao stub odbrane. Osvojio je gotovo sve što se osvojiti može sa Čelsijem.
Ivanović je u periodu od 2008. do 2017. godine bio je na terenu Romanov čovek od poverenja i neko ko ide glavom gde mnogi ne smeju nogom.
Pod komandom privremenog trenera Roberta di Matea Čelsi je ispunih cilj svih ciljeva i domogao se trofeja Lige šampiona 2012. godine. Godinu dana kasnije osvojena je i Liga Evrope, a Bane Ivanović bio je neizostavan deo londonske mašinerije u koji je novac „ubrizgavao“ ruski milijarder.
Abramovič je tokom 19 sezona kao vlasnik Čelsija uložio skoro 2,5 milijarde evra kada su u pitanju transferi. Promenio je 15 menadžera, a klub je u Premijer ligi osvojio 1.449 bodova.
Dvadeset i jedan najveći trofej, među kojima su pet titula Premijer lige, dve Lige šampiona, pet FA Kupova, tri Liga kupa, dve Lige Evrope, dva Komjuniti šilda, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo.
Navijači su pod vladavinom Romana Abramoviča mogli da uživaju u najuspešnijem periodu i istoriji londonskog kluba, gde je osvojeno sve što se osvojiti može i novi vlasnik imaće težak zadatak da nastavi sa identičnom politkom vođenja kluba.
Jedan od glavnih kandidata za kupovinu kluba od Romana je švajcarski milijarder Hansjorg Vajs koji se lično potvrdio da je zainteresovan za postizanje dogovora.
„Abramovič pokušava da proda sve svoje vile u Engleskoj i takođe želi da se što je pre moguće oslobodi Čelsija. Ja i još tri osobe dobili smo ponudu u utorak od Čelsija da otkupimo klub od Romana. Moram da sačekam četiri do pet dana, Abramovič trenutno traži previše“, izjavio je Vajs, čije je reči preneo Skaj sport.
Kad god i za koliko god da Čelsi bude prodat i da Rus više ne bude na čelu kluba, u istoriji fudbala ostaće upamćeno da je Roman napisao istoriju u „kolevci fudbala“ i da je zbog nečega što apsolutno nema veze sa fudbalom morao da okonča avanturu koja je trajala bezmalo dve decenije i koja je probudila uspavanog „londonskog lava“ pod čijom šapom su završili svi najveći trofeji.
Andrea Anjeli i Aleksandar Čeferin - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SPORT
Bogati spremaju novi puč, ali se jedan bitan čovek protivi: „Paralelni univerzum“
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SPORT
Vlahović dočekan sramnim uvredama i morbidnom koreografijom, ali odlazi s pobedom! /foto, video/
Ruski oligarh Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SPORT
Abramovič prodaje giganta, cena – 2.400.000.000 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala