- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odluka BiH o sankcijama Rusiji ništavna bez saglasnosti Milorada Dodika

© Sputnik / Brian EagerZastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Bosna i Hercegovina kao država nije mogla da uvede sankcije Ruskoj Federaciji ako sva tri člana Predsedništva nisu po tom pitanju bila usaglašena, izričit je profesor Vladimir Lukić, bivši predsednik vlade RS i stručni savetnik u pregovorima u Dejtonu 1995. godine.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Profesor Lukić objašnjava da je Bosna i Hercegovina tako ustrojena da spoljnopolitičke odluke moraju da donose konsenzusom. Prema tome, ako odluka o sankcijama Rusiji nije doneta na takav način, znači da ona i ne postoji, ističe on.

Nema saglasnosti RS, nema odluke o sankcijama Rusiji

„Koliko ja znam, a cenim da to nije malo, BiH nije uvela sankcije Rusiji jer ne mogu da ih uvedu sve dok nemaju saglasnost sva tri člana Predsedništva,“ isključiv je profesor Lukić.
Prema njegovim rečima, činjenica da je izbegnuto glasanje u Predsedništvu o tome i da je odmah dat nalog ministru spoljnih poslova da se ponaša kao da je BiH uvela sankcije je smešan.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
REGION
Dodik: Lavrov upoznat sa kršenjem Ustava BiH
„Uobičajeno je da svaka odluka mora da se usvoji sa tri glasa, to jest sa tri člana Predsedništva BiH. Svaka odluka koja nije usvojena na taj način nije validna. Tako je bilo do sada, a trebalo bi i ubuduće,“ kaže on za Sputnjik.

Šta god da pošalju bez tri glasa nije validno

Željko Komšić koji je trenutno predsednik Predsedništva BiH odbio je glasanje o ovome na sastanku u Predsedništva BiH, i odmah poslao instrukciju ministarki spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković kako da se izjasni o sankcijama Rusiji.
„Mogu oni ilegalno da pošalju odluku koja ima samo jedan ili dva glasa, i to me ne bi ni iznenadilo ali objektivno gledano – to nije validno,“ zaključuje profesor Lukić.

Komšić nije smeo ni da priča o sankcijama Rusiji

Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
REGION
Dodik napustio sednicu Predsedništva, Komšić i Džaferović odbili predlog da se raspravlja o Ukrajini
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da Unija nema korektan odnos jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem.
„Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu“, rekao je Dodik i dodao da je pokušao da kaže da se o tome raspravlja i da se vidi šta je najbolje ali to očigledno nije moglo da se postigne u ovom sastavu Predsedništva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala