- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik napustio sednicu Predsedništva, Komšić i Džaferović odbili predlog da se raspravlja o Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sednicu Predsedništva, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Dodik se po izlasku iz zgrade Predsedništva obratio novinarima, rekavši da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović bili protiv toga.
On je istakao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda i najavio moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člana Predsedništva zloupotrebe njegovo odsustvo.
Dodik je podsetio da je Predsedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku i da o situaciji u Ukrajini jedino Predsedništvo može da zauzme određene stavove.
„To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovde u Sarajevu da podvale. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smešno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsedništva, koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zloupotrebljava do mere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji“, rekao je on, prenela je RTRS.
Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen i da je apsolutno neizvesno na koji način će moći da se nastavi dalje.
Dodik je poručio da je protiv rata u svakom slučaju, gde god se dešavao, ali da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

Komšić: Dodik tražio raspravu o ukrajinskoj krizi

Komšić je, nešto kasnije, izjavio da je Dodik na današnjoj sednici tražio raspravu u vezi sa ukrajinskom krizom, pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dve nove države.
„Prema proceduri, taj predlog je stavljen na glasanje, Dodik je glasao „za“, Džaferović i ja „ne“. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je izneo neke političke stavove za koje mislim da ne stoje“, rekao je Komšić nakon što je Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH.
Prema njegovim rečima, Dodik je predložio izmene zakona o Centralnoj banci, kao i tačku gde bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez predloga bilo kakvih zaključaka i materijala.
On smatra da Dodik izvršava „dogovorene planove sa Ruskom Federacijom“ i da je „dalji cilj destabilizacija BiH“, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala