Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti poziva na osudu Srbije i traži od pet članica EU hitno priznanje

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kazao je da Kosovo solidariše sa Ukrajinom, jer u borbi Ukrajine „vidi sebe“, i istakao da treba osuditi Srbiju zbog nereagovanja na napad Rusije. On ističe da odavno „upozoravaju na Srbiju“ koja se nije pokajala za zločine, prenosi Ekonomija onlajn.
On je na plenarnoj sednici održanoj u Skupštini Kosova kazao da se pre nedelju dana dogodilo ono što je malo ko očekivao.
Kurti je na sednici rekao da je napad na Ukrajinu „napad na civilizovani svet“ i „napad na sve nas", kao i da Ukrajinci nisu započeli rat, prenela je „Ekonomija onlajn“.
„Razlog zašto se solidarišemo sa njima je taj što u njihovoj borbi za slobodu vidimo sebe“, rekao je Kurti i dodao da Priština osuđuje Srbiju, jer „ne reaguje“ i ne uvodi sankcije Rusiji.
„Svi jasno i odlučno moraju osuditi vojnu agresiju. U pitanju je celokupna arhitektura izgrađena posle Drugog svetskog rata. Naša budućnost je u pitanju", smatra Kurti.
Ponovio je da tzv. Kosovo odavno upozorava na Srbiju, koja se, kako tvrdi, „nije pokajala za zločine iz prošlosti“. On je, takođe, rekao da će Kosovo ubrzati proces apliciranja za članstvo u EU i zatražio da pet država EU koje to nisu učinile priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prenose Reporteri.
„Pozivamo pet država EU da priznaju ovu realnost hitnim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Nezavisnost Kosova je primer koji uzima u obzir vekovnu nepravdu i genocid Srbije nad našim narodom“, rekao je Kurti.
Sednici u Prištini prisustvovala je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon.
Generalna skupština UN, čiji Priština nije član, juče je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.
Za rezoluciju je glasalo 141 od 193 članica Generalne skupštine, među kojima i Srbija.
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SRBIJA
Drecun: Amerika koristi situaciju u Ukrajini da Srbiju okrene protiv Rusije
Lavrov u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Ne postoji mehanizam kojim se Rusija može izbaciti iz SB UN
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala