Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drecun: Amerika koristi situaciju u Ukrajini da Srbiju okrene protiv Rusije

© Tanjug / SRDJAN ILICNarodni poslanik Milovan Drecun
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Pitanje da li će se sukobi u Ukrajini brzo završiti zavisi od toga kakve je ciljeve definisala ruska vojna komanda. Mnoge evropske zemlje su se uključile u tzv. proksi rat, šalju naoružanje u Ukrajinu, dobrovoljce, a to nije dobro, jer može da rasplamsa sukobe. Jedan od interesa SAD je i da se Srbija maksimalno okrene protiv Rusije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Tako rezonuje vojni komentator Milovan Drecun i ističe da ne treba jednostrano posmatrati situaciju, bez obzira na to ko je započeo sukobe. On je ukazao i na to da je 140.000 ljudi iz Luganska prešlo u Rusiju, jer ukrajinske snage otvaraju neselektivnu vatru na to područje.
Smatra da pitanje, da li će se sukobi brzo završiti, zavisi od toga kakve je ciljeve definisala ruska vojna komanda. Denacifikacija je, kaže Drecun, jasna: uništiti jedinice koje deluju sa nacističkom ideologijom, kao što je bataljon Azov, Desni sektor i mnogi drugi. Međutim, kada je u pitanju demilitarizacija, navodi da tu nije objašnjeno šta je cilj, i da ne može tako velika zemlja ostati bez vojske i da je i pitanje dokle će moći da pruža otpor.
Istakao je da Rusija primenjuje prvi put viđenu taktiku, a to je formiranje potpuno autonomnih vojnih kolona koje sa sobom imaju i bolnice i radionice za popravku i koje nastupaju samostalno uz upotrebu vazdušnih desanata, dakle uz upotrebu avijacije i helikoptera i za njima tek idu oklopne mehanizovane jedinice.
Dodaje i da deluju na način da se izbegnu velike žrtve.
Međutim, pitanje je, kaže Drecun, i da li će Rusija ići na zapad do ukrajinske granice da se spoji sa svojim mirovnim kontingentom u Pridnjestrovlju.
„Meni se čini da je ovo faza kada rusko političko rukovodstvo pokušava da natera ukrajinsko da se postigne sporazum. Ako se ovih dana ne postigne sporazum o obustavljanju dejstava, onda ćemo imati intenziviranje i mnogo masovnije borbe“, ocenjuje Drecun za RTS.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka

EU se uključila u „proksi rat“

Ističe i da su se mnoge evropske zemlje uključile u tzv. proksi rat, šalju naoružanje u Ukrajinu, dobrovoljce, a to je rat preko posrednika.
„EU je sada promenila karakter i iz klasične organizacije koja se zalagala za mirno rešavanje sporova, sada se uključila u vojno rešavanja spora između Rusije i Ukrajine i to je taj proksi rat u koji se ona uključila. Mislim da to nije dobro i da to može dalje da rasplamsava sukobe“, upozorio je Drecun.
Objašnjava da uvek sve zavisi od toga šta će se desiti na vojnom planu, strana koja bude poražena na tom planu traži što je moguće pre da se postigne odgovarajući sporazum.
„Zavisi od rezultata koji su postignuti i od političke spremnosti Ukrajine koju SAD guraju u usporavanje pregovora sa Rusijom“, ukazao je on.

Pritisci na Srbiju

Za nas je, smatra Drecun, ključno kako će se odvijati situacija na planu velikih sila. Formalno nije moguće isključiti Rusiju iz UN, jer bi morala imati preporuku Saveta bezbednosti UN, a to znači saglasnost svih stalnih članica.
Misli da će SAD nastojati da iskoriste situaciju za realizaciju svojih interesa, a jedan od njih je i da se Srbija maksimalno okrene protiv Rusije.
Nije ga iznenadila podrška Turske tzv. Kosovu za prijem u NATO. Takođe, smatra da nije realno da tzv. Kosovo preko NATO-a dođe do UN i to su, kaže, nastojanja Prištine da stvori lažnu sliku da je ta teritorija ugrožena od strane Srbije i da se sprema nekakva agresija i vojno rešenje Kosmeta u uslovima kada Priština poptuno blokira dijalog.
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Ugašen požar na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, potopljen glavni brod ukrajinske flote
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Mirovni dogovor mora da obuhvata tačku o uništavanju oružja koje je opasnost za Rusiju
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala