Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija ima program, formirani timovi zbog ekonomske situacije u svetu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da je danas država formirala devet ili deset specijalnih timova zbog aktuelne sitaucije u svetu i velikog skoka cena, kao i da je priprmljen celokupan program za zaštitu stanovništva i privrede.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Osigurali smo se i trenutno imamo energetske i robne rezerve za više od dva meseca. NIS je, da ne dobijemo više nijedan litar nafte, a očekujemo u narednom periodu, uskladištio toliko da imamo za više od dva meseca“, rekao je Vučić.
Poručio je građanima da nema nikakve potrebe za panikom, da se država dobro obezbedila i bolje od drugih.
„U narednih 15 dana ćemo napuniti sva naša skladišta ‘do čepa’, što će nas koštati između 100 i 115 miliona evra. Želimo sva skladišta da napunimo, to je roba čija cene neće lako padati“, naglasio je Vučić.
Vučić je rekao da će pozicija Srbije biti još teža u narednom periodu zato što je naša ekonomija bila najbrže rastuća u regionu.
„Suočićemo se sa još nekim problemima, mi smo danas ceo dan radili na pripremi celokupnog plana i programa i radićemo i dalje, pošto se događaju neverovatna čuda na svetskom tržistu“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao da je danas došlo do velikog skoka cene nafte koja je prešla 112 dolara po barelu, što je poskupljenje za 15 dana oko 20 odsto.
„To su enormni skokovi, onda će doći do posledica i po nas. Pet odsto je porasla cena samo u jednom danu“, rekao je Vučić.
Kazao je da će zbog toga jedan tim samo pratiti situaciju sa naftom u kojem će biti ljudi iz ministarstava za energetiku i finansije i da će u nekim timovima biti premijerka Brnabić, a u nekim on.
Dodao je da je isti takav tim formiran za gas pošto je danas cena otišla na berzi, kako je rekao, u nebesa, kao i da ga nije danas u jednom trenutnu ni bilo.
Vučić je rekao da je Nemačka krenula da kupuje ogromne količine LNG – tečnog prirodnog gasa, kao i da najveći deo gasa ide trenutno za Kinu.
Kaže da je potražnja bila oko 1,5 milijardi kubika gasa.
Vučić je naveo da je danas cena gasa bila skoro 2. 300 dolara za 1. 000 kubika i da je za pojedine evropske zemlje zajedno sa transportom to bilo i više od 3. 000 dolara. To su besmislene i neizdržive cene, dodao je Vučić.
Naveo je da trenutno imamo 123,6 miliona kubika gasa u našem delu skladišta Banatski Dvor, a u ruskom delu je 164 miliona, prenosi Tanjug.
„Utiskivali smo višak gasa, koji smo kupovali“, dodao je Vučić i napomenuo je da se ne dovodi u pitanje snabdevanje domaćinstava jer to garantuje država, već gas za industriju.
© Sputnik / Lola Đorđević„Nismo spremni i skloni da nacionalizujemo rusku imovinu“.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
„Nismo spremni i skloni da nacionalizujemo rusku imovinu“.
Napomenuo je da je, na primer, gas u svetu poskupeo za 13 dana čak 160 odsto i da je najgore što ga trenutno nema dovoljno.
Vučić je rekao da dnevno dobijamo po ugovoru sa Rusima šest miliona kubika gasa po povoljnijoj ceni, ali da trošimo između 10 i 11 miliona i da moramo da dokupljujemo za tu razliku.
On je rekao da je posebno zabrinjavajuća cena uglja i dodao da će za to biti formiran poseban tim.
„I biće verovatno postavljen sutra vršilac dužnosti direktora EPS-a. Posebno ćemo se baviti ugljem, uvozom naftnih derivata i danas smo naručili 30.000 toma mazuta iz Azerbejdžana. Želimo da obezbedimo supstitute za TE-TO Novi Sad i Pančevo i da se obezbedimo za naredni period“.
Kazao je da je cena uglja 15. februara iznosila 190 dolara po toni, a da je sada 420 dolara, što je povećanje od 130 odsto, kao i da je cena struje na berzama bila 21. februara 139 evra po megavat satu, dok je danas 362 evra.
Vučić je preneo da su danas vođeni i razgovori sa predstavicima NIS-a i napomenuo da se finansijske operacije teku normalno između Srbije i Rusije, ali da ne zna šta će biti već za neki dan, pošto se situacija menja iz časa u čas.
Dodao je da u narednim mesecima ne očekuje nikakve probleme sa snabedavanjem goriva.
„Na Čikaškoj berzi pšenice cena je bila 292 dolara po toni pre manje od 10 dana, a sada je 368“, rekao je Vučić i dodao da i kod nas raste i cena pšenice i kukuruza.
Preneo je da će Narodna banka Srbije voditi poseban tim za praćenje finansijskih operacija koji će biti zadužen za monetarnu stabilnost i sva plaćanja sa Rusijom, kao i da će u njemu biti i ministar finansija Siniša Mali.
„Nismo spremni i skloni da nacionalizujemo rusku imovinu“, rekao je Vučić i napomenuo da neki čak plene i ruske škole i vrtiće.
Ako bude problema i ako ruskim preduzećima neko ograniči poslovanje videćemo da otkupimo po fer cenama, ali ne da otimamo, rekao je Vučić.
Naglasio je država veoma likvidna i da na računu trenutno ima više od 156 miljardi dinara ili 1,4 milijarde evra.
Poručio je i da je srpski bankarski sektor 100 odsto siguran, da država sve više kupuje zlato i uvećava devizne rezerve, kao i da je zatražio da se od Kineza još kupi zlata po ceni tri odsto nižoj od najniže koju smo do sada plaćali, kako bi povećali rezerve u zlatu.
Devizne rezerve, kaže, iznose 15,6 miljardi evra, a rezerve zlata su u vrednosti od 2,1 miljarde evra.
„Do sada smo uspevali da sačuvamo kurs dinara“, naglasio je predsednik. Napomenuo je da su nenaplativi krediti danas svega 3,5 odsto, dok su 2014. iznosili 21 odsto.
Vučić je naveo da dinarska štednja iznosi 105 milijardi dinara, a da je devizna povećana na čak 13 milijardi evra.
Podsetio je da je AIK banka kupila Sberbanku Srbija i poručio da su svi koji su imali depozite u toj ruskoj banci sigurni.
U prva dva meseca imali smo odličan priliv stranih direktnih investicija, na nivou prethodne rekordne godine, rekao je Vučić i naglasio da je „Fič rejtings“ agencija potvrdila da je kreditni rejting Srbije na korak od „investicionog“ uprkos svim dešavanjima u svetu.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija se u UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Nećemo da otimamo ono što pripada Rusiji
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Vučić: Pripremili smo protestnu notu za Tursku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala