- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festovih 50: Poštanske marke u čast jubileja

© Foto : FestEdicija poštanskih marki u čast 50. izdanja Festa
Edicija poštanskih marki u čast 50. izdanja Festa - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Povodom ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Festa, Pošta Srbije izdala je specijalnu ediciju poštanskih marki pod nazivom „Festovih 50“.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Poštanske marke u čast 50. Festa dizajnirane su u formi filmske trake, a ovo inovativno filatelističko izdanje predstavili su Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa i Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.
„Kada Fest, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi Fest, za novih pedeset godina“, poručio je Karl.
On je dodao da je u pitanju pet markica, za svaku deceniju Festa po jedna, a da je za kraj ove godine planirano otvaranje Muzeja Festa u Beogradu, u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom.
© Foto : FestPoštanske marke povodom 50. Festa
Poštanske marke povodom 50. Festa - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Poštanske marke povodom 50. Festa
Direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije, Adam Sofronijević ocenio je da je Fest danas obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim rešenjem prigodnih poštanskih maraka, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala.
„Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja Festa obeleženi su kadrom - poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova - vinjeta, odabranih postera Festa, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče Festa, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo“, zaključio je Sofronijević.
Autor ove filatelističke edicije je Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike.
Konferencija za novinare posvećena programu Festa. - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
KULTURA
Sutra počinje 50. fest: Na otvaranju Kusturica, Biković i Miki Manojlović
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
KULTURA
Kusturica: Počeo lov na veštice, nisam direktor ruskog teatra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala