- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sutra počinje 50. fest: Na otvaranju Kusturica, Biković i Miki Manojlović

© Tanjug / RADE PRELICKonferencija za novinare posvećena programu Festa.
Konferencija za novinare posvećena programu Festa. - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Projekcijom filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića sutra će se otvoriti jubilarni 50. Međunarodni filmski festival Fest u Kombank dvorani. Fest se zatvara 6. marta.
Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena sutra na otvaranju izuzetnim ličnostima iz sveta filma – proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.
Voditeljka će biti glumica Jelena Gavrilović, a publici će se obratiti predsednik žirija Festa glumac i producent Miloš Biković, kao i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.
Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, istakao je da se i ovo izdanje festivala priprema pod veoma složenim okolnostima, kao što je bilo i prethodno.
„Nadamo se da je ovo poslednji Fest u ovim teškim okolnostima i da će sledeći biti u punom kapacitetu u svakom pogledu. Ovo je inače prvi Fest za 50 godina postojanja bez našeg dragog Milana Vlajčića, koji nas je nedavno napustio. Posvećeno je pratio festival od samog nastanka do danas, nikad nije propustio nijedno izdanje“, naveo je Karl i pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom filmskom kritičaru i teoretičaru.
Milan Vlajčić - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
KULTURA
Odlazak čoveka čije smo preporuke čekali
Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije u šest različitih programskih celina, selekcija.
Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, predstavio je žiri Glavnog takmičarskog programa kojem predsedava Miloš Biković. Članovi žirija su glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, grčki reditelj i producent Argiris Paradimitropulos i poznati hrvatski glumac sa karijerom u Nemačkoj Toni Gojanović.
Na Festu će biti ukupno 450 projekcija naspram 180 koliko ih je bilo prošle godine.
Na ovogodišnjem Festu biće prikazano pet filmova koji su nominovani za Oskara u razičitim kategorijama – „Belfast“ Keneta Brane, „Pica od sladića“ Pola Tomasa Andersona, „Mračna kći“ Megi Džilenhol, „Paralelne majke“ Pedra Almodovara i „Sirano“ Džoa Rajta.
Biće prikazani i filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade u Kanu i Veneciji – „Titan“ rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu i „Događaj“ Odri Divan, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji.
Reditelj Stefan Arsenijević i pisac i filmski kritičar Goran Gocić - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
KULTURA
Stefan Arsenijević i Goran Gocić o „novom hrabrom svetu“: Kako smo se zarazili filmom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala