- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odgovor FIFA iz Rusije: „Po kom osnovu mogu da nam oduzmu zastavu, ko su oni?“

© Sputnik / Alexey FilippovRuska zastava na stadionu "Lužniki" u Moskvi
Ruska zastava na stadionu Lužniki u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Dmitrij Sviščev, prvi čovek Sportskog komiteta Državne dume, oglasio se povodom odluke Svetske kuće fudbala (FIFA) da Rusiji oduzme ime, zastavu i himnu pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
FIFA je reagovala nakon što su brojne reprezentacije izjavile da neće igrati protiv Rusije u međunarodnim utakmicama, rekavši da neće da suspenduje tu zemlju, ali da će joj oduzeti navedeno.
„Gospoda iz FIFA mogu da kažu šta žele, ali vi morate da shvatite poziciju u kojoj je Rusija. Po kom osnovu FIFA može da nam oduzme zastavu? Ko su oni? Oni jesu poštovana organizacija koja donosi sve odluke, narative, rasporede i sve ostalo u fudbalu, ali odluka da nekome oduzete nacionalne simbole, dresove i sve ostalo nije odluka koju donosi jedna Međunarodna federacija“, istakao je Sviščev.
Sviščev ističe da je ovakva odluka FIFA politička.
„Kakve veze fudbal ima sa političkim dešavanjima i konfliktima u drugim zemljama? Ne razumem. Sve je mirno na teritoriji Rusije, stadioni se grade, deca igraju fudbal u školama, igraju se domaći i međunarodni mečevi. Oduzeti Rusiji prava kada ih je zaslužila, kao i što je Sankt Peterburgu oduzeto finale Lige šampiona, ja mislim da nije legalno. Mogu da kažem jednu stvar: Postoje dva faktora koja imaju ključne uloge. Prvi je politika, jer FIFA ne želi nikome da smeta. Drugi je veliki novac, zato što FIFA zavisi od novca koji joj daju veliki sponzori i oglašavači. A to je uglavnom novac od strane velikih globalnih monopola koji diktiraju polise FIFA“, objasnio je Sviščev u intervjuu za „Sport24“.
On je još jedanput istakao nejasnoću u razlogu odluke Svetske kuće fudbala.
„Ovo je loša, nepoštena odluka prema nama. Nije jasno o čemu se radi. FIFA je rekla da je odluka donesena na osnovu predloga Međunarodnog olimpijskog komiteta. Kako MOK daje predloge FIFA? Koliko ja razumem, FIFA je organizacija koja je je ispred MOK-a. Nikada FIFA nije pratila predloge MOK-a, ali su sada odjednom to počeli da rade“, podvukao je Rus.
On je dodao da postoji opcija da se na ovakvu odluku podnese žalba Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji ima konačnu odluku.
„Ovo deluje kao odluka koja odgovara svima. Kao da su uveli sankcije, ali nijedan tim nije eliminisan. Ali, poslednju reč imaće Rusija, ako bude htela da se žali na ovu odluku. Ja bih se žalio“, podvukao je Sviščev.
Podsetimo, Rusija bi 24. marta trebalo da se sastane sa Poljskom u polufinalu baraža za Mundijal u Kataru, dok bi pobednik trebalo da igra sa boljim iz duela Češka Švedska u direktnom duelu za plasman na Svetsko prvenstvo.
Sve tri pomenute reprezentacije su izjavile da odbijaju da igraju sa Rusima, dok je FIFA objavila da će Rusija mečeve koje je trebalo da igra na domaćem terenu igrati na neutralnoj teritoriji.
Rikardo Gomeš i Milan Rodić - sukob na večitom derbiju - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
SPORT
Zvezda na pogon Ohija i Kataija pobedila Partizan! /video/
Fil Foden (levo, Mančester siti) i Abdulaje Duakure (desno, Everton) - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
SPORT
Nameštaljka u engleskoj eliti? /video/
Marina Granovskaja - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
SPORT
Francuzi o moćnoj Ruskinji: „Žena koja se nikoga ne plaši“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala