- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oborili Ruse, ali u igrici: Razobličene brutalne i neverovatne laži Zapada i Ukrajine /video/

CC BY-SA 2.0 / Gary Danvers Collection / Simulacija leta – ilustracija
Simulacija leta – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
U ratu je istina prva žrtva, rekao je još Eshil pre 26 vekova. Da se ništa nije promenilo, svedoči i činjenica da po zapadnim i ukrajinskim medijima i na mrežama pljušte fejkovi o operaciji ruske vojske. Oproštaj borca iz Donbasa s porodicom tako postaje oproštaj Ukrajinca, a bajati snimci navodno prikazuju šta se trenutno događa u Ukrajini.
Snimak Ukrajinca koji se oprašta sa svojim detetom „pred odlazak u rat“ preneli su mnogi mediji. Repostovala ga je vojni urednik „Tajmsa“ Larisa Braun sa instagram kanala portala „Journoloji“.
Ispostavilo se da je reč o izbeglicama iz Donbasa koje je prikazao još 21. februara gradonačelnik Gorlovke u Donjeckoj narodnoj republici Ivan Prihotko. Otac koji ostaje u DNR da se bori oprašta se s porodicom koja se evakuiše iz Donbasa u Rusiju.

Fejk o zgradi u Kijevu pogođenoj „ruskom raketom“

Jutro 26. februara počelo je od toga što su mediji objavili fotografiju zgrade u Kijevu u koju je udarila granata. Srećom, niko nije stradao. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdio je da je u pitanju raketa ruske vojske, a u ukrajinskim medijima precizirali da je reč o PVO raketi.
Kasnije će se ispostaviti da ruska vojska nema veze s incidentom jer u oblasti Kijeva ona nema PVO. To je morao da prizna čak i zapadni medij Belingket, koji je napisao da je udar mogao da nanese ukrajinski S-300. Izvor u Ministarstvu odbrane Rusije objasnio je za novinske agencije da je zgrada u Kijevu pogođena raketom kompleska Buk-M1 oružanih snaga Ukrajine, prenosi rusko izdanje „Argumenti i fakti“.
Ukrajinske vlasti tvrde da je prestonica pod „raketnom paljbom“ a zapravo je u gradu, punom zapadnih novinara, registrovano veoma malo pogođenih zgrada. Jedino rušenje dogodilo se u zgradi u ulici Košica 7a u noći na 25. februar a dok su vlasti opet izjavljivale da je kriva raketa ruske vojske, Si-En-En je javio da je tu pala raketa koju su oružane snage Ukrajine greškom ispalile na ukrajinski lovac.

„Oboreni“ ruski avioni – iz video-igre

Po društvenim mrežama su se 25. februara pojavili snimci vazdušnog okršaja na kom ukrajinski avion Su-27 ili Su-35 navodno obara ruski Mig-29. Na internetu su počeli da pišu o „aveti Kijeva“, pilotu ukrajinskih vojno-vazduhoplovnih snaga koji redom obara ruske avione.
Uskoro se, međutim, ispostavilo da je video borbe u vazduhu montiran – da su korišćeni kadrovi iz video-igre „Didžital kombat simulator“ (Digital Combat Simulator). Ukrajinci su na kadrove iz video-igre dodali zvuk da bi povećali spisak svojih virtuelnih pobeda. Jer prema podacima oružanih snaga Ukrajine, oboreno je ni manje ni više nego 10 ruskih aviona. Istina, ni fotografija ni videa koji bi to potvrdili – nema.
Bivšem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku to nije smetalo da postuje fotografiju hrabrog pilota koji je navodno oborio čak šest aviona. Pritom lice tog heroja se zbog nečeg nije odlučio da pokaže, već je samo napisao: „Na mreži su ga nazvali avet Kijeva.“
Nema potvrde ni da je u mestu Vasiljkovo oboren transportni avion IL-76 sa pripadnicima ruskih desantnih jedinica. Dopisnik ukrajinske agencije Unian Roman Cimbaljuk napisao je uprkos tome da su zarobljena četvorica Rusa koja „mole Putina da više nikog ne šalje u ukrajinski pakao“. A ukrajinski poslanik Galjina Tretjakova izjavila je da su oborena tri „iljušina“. Kad je osvanulo jutro opet nije bilo nikakvih fotografija niti videa s mesta „pada aviona“.

„Herojski pali“ Ukrajinci vaskrsli

Najpoznatiji fejk prvog dana operacije su ukrajinski vojnici koji su „herojski pali“ u borbi s Crnomorskom flotom Rusije na ostrvu Zmejni.
Tom ostrvu, gde se nalazila ukrajinska pogranična četa, 24. februara približili su se ruski brodovi. Prema verziji ukrajinskog Ministarstva odbrane, vojnicima je predloženo da se predaju ali su oni to odbili uz psovke i zatim izdržali čak dva juriša.
„Ruski brod predlaže garnizonu ostrva Zmejni da se preda. Poslat je na… Dalje je počeo raketno-artiljerijski udar. Poginulo je 13 ukrajinski vojnika. Verovatno je poginuo i onaj smeli junak koji je nadmoćnog protivnika poslao na… kao što su to radili zaporoški kozaci s neprijateljima Ukrajine“, izjavio je ukrajinski poslanik Anton Geraščenko. Zelenski je objavio da su vojnici „herojski poginuli“, a ministarstvo odbrane Ukrajine obećalo da će ih nagraditi „posmrtno“.
A onda su ukrajinski vojnici čudesno „vaskrsli“. U Sevastopolj je došao spasilački brod Crnomorske flote „Šahtjor“ a na njemu živa i zdrava 82 ukrajinska graničara koji su se dobrovoljno predali.
„Pošto su prošli kratku pravnu proceduru vojnici ukrajinskih oružanih snaga biće poslati kući svojim porodicama“, izjavio je zamenik komandanta Crnomorske flote Mihail Jasnjikov. Niko nije tražio medicinsku pomoć, ali ako zatreba biće im odmah ukazana, dodao je on.

Lažni snimci

Internet je preplavio velik broj lažnih video-snimaka – kako ruski vojnici „pucaju na civile“ ili o zarobljenim ruskim borcima.
Na jednom, na primer, navodno zarobljeni ruski vojnik sedi pod ukrajinskim zastavom i s mukom izgovara „Slava Ukrajini“. Zatim je utvrđeno da je „zarobljeni Rus“ učesnik tzv. antiterorističke operacije (ATO) iz Ternopolja.
Ili još jedan fejk resursa „Neksta“, video o navodno uspešno odbijenom napadu ruskih tenkova koji su ušli u Kijev. Ruski ratni dopisnici objašnjavaju da je video zaista snimljen, ali 2014.godine i da je reč o snimku napravljenom tada na kijevskom Majdanu a postavljenom na Jutjub pre dve godine.
Snimci iz 2014. i 2015. godine napravljenim tokom borbi u Donbasu takođe se često predstavljaju kao nešto što se sada događa.
Pojedine fejkove moralo je da opovrgne samo ukrajinsko rukovodstvo. Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij izvestio je o navodnom ruskom desantu u okolini besta Brodi. Uspeo je da ispriča da je „situacija pod kontrolom“ i da „ukrajinske trupe napreduju“. Zatim se umešalo ukrajinsko Ministarstvo odbrane koje je saopštilo da nije bilo nikakvog desanta.
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
RUSIJA
Šta je Putin mislio pod „denacifikacijom“ Ukrajine i zašto je to toliko važno?
Ikonice društvenih mreža na ekranu telefona - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
RUSIJA
Upozorenje Ministarstva odbrane Rusije: Porast lažnih informacija na društvenim mrežama
Ukrajinski dron - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Podkast
Kako su zapadne laži dovele svet na ivicu sukoba | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala