Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Ukrajina je kolateralna šteta pritisaka sa Zapada

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Predsednik dosadašnjeg saziva parlamenta Ivica Dačić ocenio je da je Ukrajina kolateralna šteta podsticanja sa Zapada da zarati sa Rusijom, ističući da je Srbija zauzela ispravan stav, jer je podržala teritorijalni integritet Ukrajine sa jedne, a nije uvela sankcije Rusiji sa druge strane.
Istakao je da je takav stav Srbije jedino racionalno rešenje i da je ta odluka potpuno u skladu sa interesima naše zemlje i naroda.
Dačić je za Tanjug izjavio da su aktuelni događaji u Ukrajini posledica približavanja NATO snaga ruskim granicama, zbog čega se Rusija osećala ugroženo i upozoravala da može doći do oružanog odgovora.
„Ukrajina je naivno uvučena u konflikt i bolje je bilo da se na vreme pregovaralo sa Moskvom“, kazao je Dačić.
Dačić je naveo da narodi dve zavađene zemlje ispaštaju zbog tuđih interesa, dodajući da u srži situacije u Ukrajini stoje dva problema — odnos Rusije i Ukrajine i odnos NATO-a prema Rusiji.
On je ukazao da zapadne sile gledaju isključivo sopstvene interese, dodajući da je u interesu zapada da neko ratuje sa Rusijom, ali da to ne budu oni.
Dačić je ocenio da stoga sada nije u interesu EU i NATO-a da pomognu Ukrajini, kao i da se neće umešati u rat između dve zemlje, navodeći da do Trećeg svetskog rata neće doći, već će se sve završiti na lokanom nivou.
Ukrajina i Rusija su pristale na pregovore, a Dačić komentariše da je najbolje da dve zemlje same reše svoje probleme bez mešanja drugih sila.
Smatra da je odnos dve države komplikovan i da pregovori dve suprotstavljene strane neće biti laki.
Podsetio je da između Rusije i Ukrajine postoji Minski ugovor po kome je utvrđena linija razdvajanja između dve zemlje i propisano da ne sme dolaziti do ratnih dejstava, i ukazao da je Rusija upozoravala Ukrajinu zbog kršenja tog ugovora.
Kada je reč o stavu Srbije o situaciji sa Ukrajinom, Dačić je rekao da su on i Vučić bili saglasni u donošenju odluke.
„Doneli smo najbolju moguću odluku da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji koja godinama u nazad zastupa interese naše zemlje i nije uvela sankcije Srbiji kada su to učinile ostale zapadne sile“, naveo je Dačić.
Zapad je vršio pritisak da se Srbija što pre izjasni po pitanju Ukrajine, iako je Americi trebalo dve godine da iznese stav u Drugom svetskom ratu i da odluči da li staje na stranu Hitlera ili Čerčila, napomenuo je Dačić.
Kako je naveo, Srbija i da je uvela sankcije Rusiji, ne bi imala garanciju da će postati član Evropske unije, niti da će se stav zapadnih zemalja po pitanju Kosova promeniti.
Rekao je da Srbiji isključivo treba da budu prioritet sopstveni interesi.
„Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije naš zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Zapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje“, kazao je Dačić.
Prokomentarisao je i stav Hrvatske da Srbija „treba stane na pravu stranu“, rekavši da je Srbija „uvek na suprotnoj strani od Hrvatske, jer su oni uvek bili na pogrešnoj strani“. U tom kontekstu je podsetio da je u prethodnim ratovima Hrvatska stala na stranu Austrougara i Nemaca.
Govoreći o posledicama sukoba Rusije i Ukrajine, Dačić je rekao da je neminovno da će se ova situacija odraziti na globalnu ekonomiju, ali da naša zemlja stabilno stoji, kako na finansijskom tržištu, tako i na polju zdravstva i prehrambene industrije, te da nema razloga za brigu.
„Preživeli smo sankcije u Srbiji, preživećemo sankcije u Rusiji. Srbija nema razloga da brine oko zaoštravanja krize u Ukrajini“, kazao je Dačić.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Očekuje se početak pregovora Moskve i Kijeva, Zaharova: Rusija ima prijatelje u svetu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Vučić saopštio stav: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji /video/
Ivica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Petnaest tačaka koje je Srbija usvojila o krizi u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala