Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petnaest tačaka koje je Srbija usvojila o krizi u Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju javnosti saopštio je stav Srbije o krizi u Ukrajini navodeći sve tačke zaključka koji je donesen na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.
Odluku Srbije prenosimo u celosti.
Savet za nacionalnu bezbednost na današnjoj sednici je doneo zaključak:
1.
Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na Istoku Evrope. Rusija i Ukrajina za Republiku Srbiju oduvek predstavljaju prijateljske države. Srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodom. Gubitak svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.
2.
Republika Srbija privržena je načelu poštovanju načela teritorijalnog integritet i političke nezavisnosti država kao jednog od osnovnih principa Međunarodnog prava sadržanog u povelji Ujedinjenih nacija i završnom aktu iz Helsinkija iz 1975. kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.
3.
Polazeći od člana 16 Ustava Republike Srbije koji predviđa da spoljna politika Republike Srbije počiva na opšte priznatim pravilima i principima Međunarodnog prava, jednog od osnovnih principa spoljne politike naše zemlje jeste i doslednost nepovredivosti integriteta suverenih država. Kao što je posvećena očuvanju celovitosti svoje teritorije Republika Srbija se tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država.
4.
Republika Srbija je uvek vodila odgovornu i principijalnu politiku i skupo je platila svoju privrženost principima i pravilima Međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta. Zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila je izložena ne samo restriktivnim merama već i agresiji od strane NATO država. Uprkos svemu tome pozicija Srbije uvek je bila i ostala pravna i politički besprekorna, odgovorna i principijalna.
5.
U skladu sa dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijalno poštovanje načela Međunarodnog prava te nepovredivosti granica Republika Srbija pruža punu podršku očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.
6.
Temeljno načelo savremenog Međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa poveljom UN. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima se temelji spoljna politika Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajinu.
7.
Republika Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na Zapadnom Balkanu ostaje dosledna poštovanju načela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim principima Međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se upravo poštovanjem tih načela sačuva mir u regionu. Republika Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja kako za napredak njene ekonomije tako i za biološki opstanak njenih građana. Očuvanje mira predstavlja vitalni interes Srpskog naroda i građana Republike Srbije.
8.
Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Republika Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države uključujući tu i Rusku Federaciju rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji su sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni, politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi pa ni njenim predstavnicima i privrednim subjektima.
9.
Polazeći od principa vojne neutralnosti imajući u vidu strahovite pritiske kojima je naša država izložena potrebno je da se sve planski i vežbovne aktivnosti vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu kao da se i takve aktivnosti ne preduzimaju do daljeg.
10.
U skladu sa članom 13 Ustava Republike Srbije koji predviđa da štiti interese svojih državljana u inostranstvu MPS će u saradnji sa drugim državnim organima preduzeti sve predviđene mere da zaštiti državljane Srbije koji borave u Ukrajini
11.
Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz čl. 386a i 386b Krivičnog zakona
12.
Republika Srbija pružiće svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.
13.
Nadležni državni organi će sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da obezbede snabdevanje građana potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za život.
14.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije će sa ovim zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da u svojim delovanjima strogo pridržavaju ovog zaključka.
15.
Ovaj zaključak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.
Predsednik Srbije dodao je i da se nije žurilo pri donošenju ovakve odluke.
"Srbija poštuje međunarodno pravo. Srbija dobro razume svoje potrebe, Srbija poštuje tradicionalna prijateljstva, pamtimo i 2015. i 1999. godinu. Nismo žurili i jurili pri donošenju odluke. Mi smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju. Znamo da se ova odluka neće nikome u potpunosti svideti", naveo je Vučić.
Rekao je i da je Srbija učestvovala u mnogo ratova i naglasio da je mir preko potreban.
"Da čuvamo naš narod, građane i njihove živote. Da gledamo u budućnost i da se razvijamo", naglasio je on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Vučić saopštio stav: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala