Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić saopštio stav: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju o krizi u Ukrajini.
On je kazao da Srbija smatra da nije od značaja da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojim državama, uključujući i Rusiju.
"Srbija poštuje međunarodno pravo, ali dobro razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko drugi želeo, Srbija ima svoje nacionalne interese i poštuje svoja prijateljstva i ne zaboravlja godine koje su prethodile ovoj krizi, ni 2015, ni 1999. Znamo da se ovo neće svima dopasti, ali smo uradili najbolju stvar za našu zemlju i doneli najbolju odluku", pojasnio je Vučić stav Srbije.
On je, govoreći o zaključcima koji su doneseni na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao i da Republika Srbija najiskrenije žali po pitanju svega što se događa na Istoku Evrope i da je privržena poštovanju načela teritorijalnog integritet država.
"Srbija pruža podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", saopštio je Vučić.
On je tokom obraćanja rekao i da su pred nama teški dani.
"Bili smo suočeni sa brojnim problemima i želim da obavestim građane da smo bili suočeni sa brojnim pritiscima. Odluku smo doneli hladne glave u najboljim interesima Srbije, jer za to smo birani. Poštovanje međunarodnog prava ali i interesa doprinosi jačanju države", rekao je Vučić.
Naveo je da je učinio sve da Srbija donese najbolje zaključke povodom situacije u Ukrajini.
"Moje je bilo da uradim sve što mogu da sačuvam Srbiju, da prihvatimo najveći deo pritisaka, da usvojimo najbolje zaključke za Srbiju", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara kako će se Srbija izboriti sa tim što mnogi neće biti zadovoljan njenim stavom.
On je rekao i da ne pamti da je imao teže razgovore u poslednjih devet godina i da će se na Srbiju vršiti pritisak za stav koji zauzima, jer kako je rekao nad malom Srbijom neko može da se iživljava, a nad Rusijom ne može.
"Naše je da budemo fer i da donesemo dokument koji će usvojiti Vlada, to je naš stav, a ovo ostalo su priče", rekao je Vučić na pitanje kako će Srbija uspeti da se izbori povodom pritisaka da uvede sankcije Rusiji.
On je istakao da Srbija ne može da zaboravi šta je sve Rusija za nju uradila.

"Kako mislite da preko noći uvedemo sankcije Rusiji. Onima koji jedini nama nisu uvodili sankcije devedesetih i koji ni sada nisu uveli sankcije Republici Srpskoj", upitao je Vučić.

On je naveo da su, mada je Rusija sačuvala Srbiju u Savetu bezbednosti UN, jedan od najznačajnijih garanta očuvanja integriteta Srbije i rezolucije 1244.
"To ne bi bilo fer ni prema ljudima koji nisu ništa protiv nas uradili" ,ukazao je Vučić i istakao da ne bi bilo fer ni da se ne prizna teritorijalni integritet Ukrajini koja nam nije nažao učinila ništa, koja priznaje teritorijalni integritet Srbije.
"Zato smo u teškoj poziciji", istakao je Vučić i dodao da oni koji nešto ne smeju da kažu Rusiji, to kažu Srbiji.
"Veliki junaci, nad slabim se iživljavaju. To je suština moralne vertikale o kojoj govorim", zaključio je Vučić.
Vučić je rekao da je patrijarha Porfirija, sa kojim se sastao pre obraćanja javnosti, upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.
"Upoznao sam ga sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i savet. Pročitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo", kazao je Vučić, navodeći da patrijarh razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.
Vučić je, pre obraćanja javnosti i razgovara sa patrijarhom SPC Porfirijem, predsedavao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.
Ivica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Petnaest tačaka koje je Srbija usvojila o krizi u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala