- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Žustra trka za nadmoć: Kina „tuče“ Ameriku i u 5G ringu

© AP Photo / Andy WongKina i SAD
Kina i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Ko vlada tehnologijom vladaće i ovim vekom. Zato se svetske sile i utrkuju za primat nad 5G mrežom. U žustrom nadmetanju prednjače Kina i Amerika. SAD trenutno imaju najprestižniju tehnologiju, ali im ona ne garantuje poziciju svetskog lidera, zato što ih Kina bez dileme „tuče“ po obimu razvoja i proizvodnje.
Američki napori uloženi u sprečavanje razvitka kineske 5G mreže nisu urodili plodom. Silni pregovori sa provajderima koji su doveli do toga da neke evropske zemlje pokleknu pred uticajem Sjedinjenih Država i uvedu propise usmerene protiv „Huaveja“, kao i projekti formiranja sopstvene 5G mreže u Južnom Pacifiku sa saveznicima, pali su u vodu.
To potvrđuju čak i stručnjaci sa zapada. Bivši izvršni direktor tehnološkog giganta „Gugla“ Erik Šmit i profesor na Harvardu Grejem Alison u tekstu za „Volstrit džurnal“ naveli su da Kina nadmašuje SAD u razvijanju 5G mreže. Kako su rekli, zbog „oklevanja“ američke vlade, SAD su „valjano zaostale u skoro svakoj dimenziji 5G, dok druge nacije, uključujući Kinu, trče napred“.

Kina i Amerika u 5G trci

Šmit i Alison pozvali su Bajdenovu administraciju da 5G postavi kao „nacionalni prioritet“, upozoravajući da će u suprotnom „Kina da poseduje budućnost 5G mreže“ i ukazali na to da je Kina ispred SAD i u proizvodnji visoke tehnologije, zelenoj energiji i mnogim primenama veštačke inteligencije. Urednik internet portala RTS-a Zoran Stanojević ističe da Kina ima prednost nad ostatkom sveta jer je njeno tržište veliko, zbog čega sasvim sama može da razvija tehnologiju konkurentniju od onih koje razvijaju zemlje s manjim tržištima.
„Ako je do pre 20 godina to bila zemlja koja je uvozila visoku tehnologiju i služila samo za proizvodnju, bila ‘šrafciger industrija’, ona poslednjih desetak godina apsolutno sama razvija svoju tehnologiju. Oni se utrkuju, a mislim da su sada čak rekorderi u broju patenata koje prijavljuju, tako da su postali vodeća zemlja u svetu u smislu razvoja tehnologije. Razlika je jedino u tome što se u Americi i dalje razvija najprestižnija tehnologija. Silicijumska dolina je i dalje svetski centar za IT i najnovija tehnološka rešenja. Kina po toj kreativnosti ne može da ih stigne, ali u drugim stvarima može i uspeva“, predočava on.
CC0 / piksabej / Amerika trenutno ima najprestižniju tehnologiju, ali je Kina bez dileme „tuče“ po obimu razvoja i proizvodnje.
5 G - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Amerika trenutno ima najprestižniju tehnologiju, ali je Kina bez dileme „tuče“ po obimu razvoja i proizvodnje.
Iako Kina defakto prednjači u razvijanju 5G mreže, Zapad, pre svega Amerika, ni slučajno ne treba da se potceni. Predsednik „Oupenlink grupe“ dr Miloš Jovanović ukazuje na to da je Americi jasno da je u zaostatku i da je zbog toga osnovala i pokrenula „Nekst dži alajans“ (Next G Alliance), inicijativu koja okuplja najveće tehnološke kompanije u SAD, poput „Gugla“, „Majkrosofta“, „Epla“, „Dela“, „Ciska“ i „Mete“, u svrhu razvijanja 6G tehnologije.
„Nikako ne treba otpisati ono što kolektivni Zapad radi. Treba uvek imati u vidu da su oni začetnici informacionih tehnologija. Možda možemo da kažemo da je ovo i taktički momenat, zašto su oni to uradili sa 5G mrežom. Dosta sam vremena proveo na Zapadu i nisam sklon razmišljanju da je njima to tek tako promaklo. Ipak je to veoma uređeno društvo koje dosta toga planira. Postoje mnogi problemi, ali nikako ne možemo da kažemo da je prednost Kine strateška u tom smislu u ovom momentu, već treba da sačekamo jedan vremenski period i sve to analiziramo“, napominje on za „Sputnjik“.

Rusija se ne sme zanemariti

Što se tiče Rusije kao globalne sile koja sigurno neće da propusti brzi voz koji vodi u novu tehnološku eru, Jovanović ističe da ta zemlja pomno prati dešavanja na svetskoj tehnološkoj sceni i da tek nakon temeljnih analiza donosi odluke i povlači poteze, zbog čega nikako ne treba da se zanemari ni njen tehnološki razvoj.
„Treba reći da je Moskva, kao glavni grad Ruske Federacije, u tehnološkom smislu jedan od najrazvijenijih gradova na planeti. Ljudi to ne znaju. Kada dođete na Crveni trg imate postavljene potpuno automatizovane uređaje koje nisam viđao ni na Zapadu. Kada govorimo tehnologijama beskontaktnog plaćanja i drugim modelima razmene novca, oni su izuzetno daleko odmakli“, predočava on.
Osim Kine, Amerike i Rusije, važnu ulogu u razvijanju 5G mreže mogle bi da odigraju i Južna Koreja, Singapur, Japan, EU i još neke zemlje članice G20, ali ne toliku kao što je slučaj s tri pomenute svetske sile.
Upotreba 5G mreže bez sumnje će značajno da utiče na razvoj industrije u zemljama koje je budu primenjivale, jer će da omogući automatizovanu i znatno bržu komunikaciju između uređaja. Već se govori o izuzetnim pomacima u saobraćaju, upotrebi pametnih auto-puteva i vozila bez vozača. Međutim, primenjivanje 5G mreže u gradovima povlači sa sobom postavljanje mnoštva novih baznih stanica, što će sasvim sigurno naići na otpor dela stanovništva.
Uprkos tome, prognozira se da će do 2025. godine većina uređaja na svetu da koristi 5G mrežu.
5G mreža - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SVET
Američki stručnjaci: Kina pretiče SAD u trci za 5G
5G - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SVET
5G mrežom protiv Kine: Trilateralni projekat u južnom Pacifiku
Huavej - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Rat protiv „Huaveja“: Kako je Amerika ubedila Evropu da ne kupuje kineski 5G
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala