- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

5G mrežom protiv Kine: Trilateralni projekat u južnom Pacifiku

5G - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države, Japan i Australija zajedno će finansirati stvaranje 5G mreže u južnom Pacifiku kako bi se suprotstavili rastućem uticaju Kine u regionu i sprečili monopolizaciju Pekinga nad kritičnom infrastrukturom, prenosi japanska agencija Kjodo pozivajući se na poverljive izvore.
Tri zemlje predstavile su planove za izgradnju podmorskog kabla za poboljšanje pristupa internetu u pacifičkim ostrvskim državama Mikronezije, Nauru i Kiribatija, prenosi međunarodni Sputnjik.

"Istorijski gledano, imamo duboke odnose sa pacifičkim ostrvskim državama, sa kojima delimo vrednosti demokratije. Moramo da izbegnemo situaciju u kojoj je demokratija ugrožena kontrolom Kine nad našim telekomunikacionim mrežama", rekao je neimenovani izvor, a prenosi Kjodo.

Digicel Group, međunarodni provajder komunikacija sa sedištem na Jamajci, biće odgovoran za implementaciju trilateralnog projekta razvoja 5G mreže, navodi Kjodo.
Australijska vlada će navodno finansirati najveći deo kupovine vredne 1,6 milijardi dolara, dok će Japan i SAD doprineti poslovanju kroz javno-privatna partnerstva. Kao strana u dogovoru, Japan će obezbediti naprednu opremu za 5G, navodi Kjodo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala