Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Kada bismo uveli sankcije Rusiji odsekli bismo granu na kojoj sedimo

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Predsednik dosadašnjeg saziva parlamenta Ivica Dačić izjavio je da u potpunosti podržava zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost o krizi u Ukrajini, poručivši da se Srbija neće voditi tuđim očekivanjima, već svojim interesima. On je ukazao da bi Srbija, uvođenjem sankcija, narušila odnose sa Rusijom i Kinom i odsekla granu na kojoj sedi.
„Mi imamo samo jedan interes, a to je interes Srbije. Nije naš zadatak da postupamo po tome ko od nas šta očekuje“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare, održanoj posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
On je naveo da za njega nema nikakve dileme kakav stav je trebalo zauzeti prema integritetu i suverenitetu Ukrajine, niti prema osudi i sankcijama Rusiji.
„Kad je predsednik Srbije ili kada sam ja zvao u proteklih 10 godina nekoga da nam pomogne, znate ko nam je jedini dizao slušalicu? Pa zar treba sad da nam ni taj više ne diže slušalicu? Za mene nema dileme, doneli smo najbolju odluku“, naglasio je Dačić.
Jedan od zaključaka je i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a tim povodom Dačić je rekao:

„Kada bismo uveli sankcije i narušili naše odnose sa Rusijom i Kinom, odsekli bismo granu na kojoj sedimo i čuvamo naš državni i nacionalni interes“.

Dačić je naveo da Zapad od nas očekuje da osudimo Rusiju i uvedemo sankcije, dok Rusija, kako je naveo, verovatno očekuje da priznamo i pohvalimo sve što su uradili i eventualno ako možemo priznamo DNR i LNR.
„Nije naša uloga ni da ratujemo s Rusijom ili sa Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih. Naša uloga je da vidimo šta je za nas najbolje“, istakao je Dačić.
On je naveo da ne može da razume da SAD koje su, kako je podsetio, dve godine čekale posle početka Prvog svetskog rata da ih napadne Japan, pa da se opredele hoće li da učestvuju, sad očekuju da državno rukovodstvo Srbije za tri dana donese odluku o svemu tome.
„I sve bi bilo u redu da nas, kao da smo naivni i glupi, ne ubeđuju da je u pitanju grubo narušavanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta. Kao da se na teritoriji bivše Jugoslavije i Srbije ništa nije desilo i kao da će naše sada priznanje i osuda Rusije nama vratiti Kosovo. Vratiće nam princip teritorijalnog integriteta? Ili će reći da to važi samo od sada“, kazao je Dačić.
Komentarišući dvostruke aršine kojim se služe međunarodni zvaničnici i navode da je u Ukrajini došlo do gnusne povreda Povelje UN i drugih međunarodni akata, rekao je:
„Pa, sve je to bilo na Kosovu i Metohiji. Kako vas nije sramota, da kažete sada da Srbija ugrožava međunarodni poredak, jer neće doneti osudu Rusiji? Šta će nam doneti osuda? Hoće li SAD povući priznanje Kosova i prestati da traže učlanjenja u međunarodne organizacije? Sa druge strane, osuda Rusije i uvođenje sankcija će pomoći da Kosovo dobije nezavisnost. I neko nas sada pita šta ćemo mi da radimo. Pa, što pitate — mi ćemo da radimo u interesu Srbije“, zaključio je Dačić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Vučić saopštio stav: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji /video/
Ivica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Petnaest tačaka koje je Srbija usvojila o krizi u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala