- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Navike u kuhinji koje brzo otupljuju nož

CC0 / / Kuhinjski nož
Kuhinjski nož - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Oštar nož je najbitniji „alat“ u kuhinji, pa treba voditi računa kako se koristi i održava da bi mogao da traje koliko je predviđeno.
Noževi s vremenom svakako otupe i počnu slabije da seku, ali ukoliko pogrešno postupamo s njim, to može da se dogodi prebrzo.
Na primer, nož za sečenje nemojte da perete u mašini za sudove.Takve oštre noževe trebalo bi da perete isključivo ručno, jer pranje u mašini može da bude previše abrazivno. Uz to, trenje o ostali pribor za jelo u korpi posuđa može da dovede do otupljivanja i najoštrijih noževa.
Takođe, zbog potencijalne opasnosti od oštećenja, veliki kuhinjski nož ne bi trebalo da bez futrole stavljate u fioku zajedno sa drugim priborom za jelo.
Još jedna greška koja oštricu može da otupi za tren, a sigurni smo da ste je već više puta napravili jeste ta da isečene namirnice ostružete nožem sa kuhinjske daske. Isečete meso, zatim povrće i, na kraju, začinsko bilje, a zatim ih nožem gurnete, odnosno ostružete sa daske. Sigurni smo da vam je ovaj redosled poznat. Upravo to je ono što bi trebalo da izbegavate, jer nikako nije dobro za oštricu noža, zato što je struganje vremenom otupljuje. Umesto da to uradite, nož okrenite za 180 stepeni i koristite tupu stranu za to. Na taj način ćete zaštititi oštricu noža, a pritom ćete lako ubaciti sastojke u šerpu.
Sól himalajska - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
DRUŠTVO
Kuhinjska, morska ili himalajska: Koja so je najbolja?
Sudovi u mašini - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
DRUŠTVO
Šta nikada ne bi trebalo da se pere u mašini za sudove
Brašno  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
DRUŠTVO
Korisno i van kuhinje: Za šta sve može da se iskoristi brašno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala