https://lat.sputnikportal.rs/20220222/navike-u-kuhinji-koje-brzo-otupljuju-noz-1134304210.html
Navike u kuhinji koje brzo otupljuju nož
Navike u kuhinji koje brzo otupljuju nož
Sputnik Srbija
Oštar nož je najbitniji „alat“ u kuhinji, pa treba voditi računa kako se koristi i održava da bi mogao da traje koliko je predviđeno. 22.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-22T10:09+0100
2022-02-22T10:09+0100
2022-02-22T10:09+0100
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0d/1134304185_0:49:1921:1129_1920x0_80_0_0_d1b2012f1d4470d0d623028d797a6333.jpg
Noževi s vremenom svakako otupe i počnu slabije da seku, ali ukoliko pogrešno postupamo s njim, to može da se dogodi prebrzo.Na primer, nož za sečenje nemojte da perete u mašini za sudove.Takve oštre noževe trebalo bi da perete isključivo ručno, jer pranje u mašini može da bude previše abrazivno. Uz to, trenje o ostali pribor za jelo u korpi posuđa može da dovede do otupljivanja i najoštrijih noževa. Takođe, zbog potencijalne opasnosti od oštećenja, veliki kuhinjski nož ne bi trebalo da bez futrole stavljate u fioku zajedno sa drugim priborom za jelo.Još jedna greška koja oštricu može da otupi za tren, a sigurni smo da ste je već više puta napravili jeste ta da isečene namirnice ostružete nožem sa kuhinjske daske. Isečete meso, zatim povrće i, na kraju, začinsko bilje, a zatim ih nožem gurnete, odnosno ostružete sa daske. Sigurni smo da vam je ovaj redosled poznat. Upravo to je ono što bi trebalo da izbegavate, jer nikako nije dobro za oštricu noža, zato što je struganje vremenom otupljuje. Umesto da to uradite, nož okrenite za 180 stepeni i koristite tupu stranu za to. Na taj način ćete zaštititi oštricu noža, a pritom ćete lako ubaciti sastojke u šerpu.
https://lat.sputnikportal.rs/20220211/kuhinjska-morska-ili-himalajska-koja-so-je-najbolja-1134247273.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220120/sta-nikada-ne-bi-trebalo-da-se-pere-u-masini-za-sudove-1133500618.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220201/korisno-i-van-kuhinje-za-sta-sve-moze-da-se-iskoristi-brasno-1133840296.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0d/1134304185_0:0:1713:1285_1920x0_80_0_0_660062ef71329e909b83666773b49e6e.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Navike u kuhinji koje brzo otupljuju nož
Oštar nož je najbitniji „alat“ u kuhinji, pa treba voditi računa kako se koristi i održava da bi mogao da traje koliko je predviđeno.
Noževi s vremenom svakako otupe i počnu slabije da seku, ali ukoliko pogrešno postupamo s njim, to može da se dogodi prebrzo.
Na primer, nož za sečenje nemojte da perete u mašini za sudove.Takve oštre noževe trebalo bi da perete isključivo ručno, jer pranje u mašini može da bude previše abrazivno. Uz to, trenje o ostali pribor za jelo u korpi posuđa može da dovede do otupljivanja i najoštrijih noževa.
Takođe, zbog potencijalne opasnosti od oštećenja, veliki kuhinjski nož ne bi trebalo da bez futrole stavljate u fioku zajedno sa drugim priborom za jelo.
Još jedna greška koja oštricu može da otupi za tren, a sigurni smo da ste je već više puta napravili jeste ta da isečene namirnice ostružete nožem sa kuhinjske daske. Isečete meso, zatim povrće i, na kraju, začinsko bilje, a zatim ih nožem gurnete, odnosno ostružete sa daske. Sigurni smo da vam je ovaj redosled poznat. Upravo to je ono što bi trebalo da izbegavate, jer nikako nije dobro za oštricu noža, zato što je struganje vremenom otupljuje. Umesto da to uradite, nož okrenite za 180 stepeni i koristite tupu stranu za to. Na taj način ćete zaštititi oštricu noža, a pritom ćete lako ubaciti sastojke u šerpu.