https://lat.sputnikportal.rs/20220211/kuhinjska-morska-ili-himalajska-koja-so-je-najbolja-1134247273.html
Kuhinjska, morska ili himalajska: Koja so je najbolja?
Kuhinjska, morska ili himalajska: Koja so je najbolja?
Sputnik Srbija
So je neophodna za naše telo jer je uključena u mnoge biohemijske procese, pomaže nam da brže varimo ugljene hidrate i ubrzava metabolizam proteina. Telo je ne... 11.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-11T14:57+0100
2022-02-11T14:57+0100
2022-02-11T18:55+0100
društvo
društvo
stil života
nutricionisti
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0b/1134247282_0:51:1281:771_1920x0_80_0_0_812f565bcb500bae6ef361a931a4d2ad.jpg
Kuhinjska soNutricionisti kažu da sadrži najmanje korisnih materija jer je podložna teškom hemijskom tretmanu. Činjenica je da se nakon vađenja ne može potpuno očistiti od peska i drugih ostataka.Morska soSadrži jod, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe. Zbog visokog sadržaja mineralnih elemenata, ova so se preporučuje. Ali pošto se suši na temperaturi od 650 stepeni, njena hemijska struktura je potpuno uništena.Jodirana soPortal Sovkusom.ru objašnjava da se ovoj soli namerno dodaje jod, koji pozitivno utiče na telo, normalizujući nivo hormona. Nažalost, veći deo joda isparava tokom toplotne obrade.Himalajska soOva so se kopa ručno na Himalajima. Nije hemijski tretirana, već sušena na suncu. Himalajska so sadrži ogromnu količinu hranljivih materija važnih za telo. A sve to zbog činjenice da je obogaćena mešanjem sa vulkanskom magmom – piše portal i dodaje da je – prema nutricionistima – himalajska so najkorisnija za organizam.
https://lat.sputnikportal.rs/20211128/u-kojoj-meri-so-utice-na-razvoj-srcanih-bolesti-1131719296.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211101/limun-so-i-biber-sest-primena-o-kojima-se-malo-zna-1131181643.html
https://lat.sputnikportal.rs/20210915/prosipajte-so-po-kuci-devet-nacina-da-iskoristite-ovaj-cudesni-sastojak-1129800184.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/0b/1134247282_92:0:1187:821_1920x0_80_0_0_1e802ad33182f4354b4dfeccf7402fe1.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, nutricionisti, magazin
društvo, stil života, nutricionisti, magazin
Kuhinjska, morska ili himalajska: Koja so je najbolja?
14:57 11.02.2022 (Osveženo: 18:55 11.02.2022) So je neophodna za naše telo jer je uključena u mnoge biohemijske procese, pomaže nam da brže varimo ugljene hidrate i ubrzava metabolizam proteina. Telo je ne proizvodi samo, mi ga snabdevamo ishranom, zbog čega je veoma važno pratiti dnevnu količinu (4–10 g). Ali koja je so najzdravija?
Nutricionisti kažu da sadrži najmanje korisnih materija jer je podložna teškom hemijskom tretmanu. Činjenica je da se nakon vađenja ne može potpuno očistiti od peska i drugih ostataka.
Sadrži jod, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe. Zbog visokog sadržaja mineralnih elemenata, ova so se preporučuje. Ali pošto se suši na temperaturi od 650 stepeni, njena hemijska struktura je potpuno uništena.
Portal Sovkusom.ru objašnjava da se ovoj soli namerno dodaje jod, koji pozitivno utiče na telo, normalizujući nivo hormona. Nažalost, veći deo joda isparava tokom toplotne obrade.
Ova so se kopa ručno na Himalajima. Nije hemijski tretirana, već sušena na suncu. Himalajska so sadrži ogromnu količinu hranljivih materija važnih za telo. A sve to zbog činjenice da je obogaćena mešanjem sa vulkanskom magmom –
piše portal i dodaje da je – prema nutricionistima – himalajska so najkorisnija za organizam.