- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Korisno i van kuhinje: Za šta sve može da se iskoristi brašno

CC0 / Pixabay / Brašno
Brašno  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Osim za pripremu hleba i kolača, brašno može da posluži i za zgušnjavanje kremastih umaka i variva. Korisno je tu namirnicu uvek imati pri ruci, ne samo za kuvanje, već i zbog toga što, između ostalog, može da pomogne i prilikom čišćenja.
Ukoliko vam se, recimo, prospe vruća mast, poput ulja, brašno može da spase situaciju. Upiće masnoću, pa ćete je lakše pokupiti. Međutim, nikada to nemojte da radite rukama, već koristite krpicu, pošto postoji mogućnost da je masnoća još vrela. Ovaj metod deluje samo dok se masnoća nije osušila.

Suvo pranje kose

Brašno može da se iskoristi i za „suvo“ pranje kose. Prosejano brašno nanesite na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte.
To je najbolje uraditi u kadi kako se ne bi napravio nered u kupatilu. Brašno će da upije višak ulja sa kose i ona će izgledati mnogo svežije.

Potkožni čir

Da biste se brže rešili potkožnog čira, pomešajte malo brašna sa medom. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i čir bi trebalo da bude znatno manji zahvaljujući umirujućem dejstvu meda i brašna, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

Sazrevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije sazreo, možete da upotrebite brašno da biste ubrzali taj proces. Stavite avokado u papirnatu vrećicu, pokrijte ga brašnom i ostavite oko 24 sata. Avokado bi nakon toga trebalo da bude spreman za jelo.

Umesto plastelina

Brašno nije samo praktično — može biti i zabavno! Upotrebite brašno i malo ulja za bebe kako biste dobili „testo“ za oblikovanje poput plastelina. Pomešajte osam šoljica brašna sa šoljicom ulja za bebe. Osetiće se da je smesa od brašna, ali možete je oblikovati u koji god oblik želite.

Domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u istom odnosu i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Sipajte je u lonac i zagrejte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa, pa sklonite sa ringle da se ohladi. Ovaj domaći lepak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Daje sjaj

Nakon čišćenja uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrebite malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate koji će potom zablistali.

Čisti predmete od bakra

Pomešajte brašno i so u jednakom odnosu sa dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mesinga ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće čist i sjajan, preneo je portal „Kliks“.
Čaše u mašini za sudove - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Bele mrlje na čašama posle pranja u mašini za sudove: Za to je „kriva“ jedna navika
Mandarine , ananas i pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Egzotično voće koje štiti od virusa i čini kožu sjajnijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala