- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović: Manjinska vlada najrealnije rešenje

© AP Photo / Virginia MayoMilo Đukanović i Šarl Mišel
Milo Đukanović i Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da bi ta zemlja u dogledno vreme mogla da dobije novu vladu „koja će biti promoter politike EU integracija“.
Đukanović je u Briselu kazao da mu u ovom trenutku i dalje najrealnije deluje da će se postići nužni konsenzus oko ideje manjinske vlade i da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi sa formiranjem takve vlade.

„Da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od oko godinu ili neka druga koja bi možda mogla potrajati i duže, pa i do kraja mandata ovog parlamenta, videćemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode. U ovom trenutku mi i dalje najrealnije deluje da će se postići nužni konsenzus oko ideje manjinske vlade“, kazao je Đukanović.

Važno je, navodi, da se dođe do rešenja oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se zemlja fokusira na političke prioritete, od kojih je prvi upravo deblokada pregovaračkog procesa sa EU, prenosi RTCG.
U slučaju da ne bude saglasnosti oko manjinske vlade, Milo Đukanović ističe da postoje druge opcije.
„Za mene je uvek prvo pitanje organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rešenje, onda se ulazi u scenario formiranja neke prelazne, tehničke vlade koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u toj vladi. Ta vlada imala bi samo jedan zadatak, da ažurira izborno zakonodavstvo, usaglasi ga sa preporukama OEBS, ODIR i Saveta Evrope i da u najkraćem vremenu dođemo do parlamentarnih izbora“, poručio je Đukanović.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
REGION
Dva predloga Demokratskog fronta za tehničku vladu bez DPS-a
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Odbori SNP-a sa sjevera Crne Gore odlučno digli glas protiv manjinske vlade sa DPS-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala