- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odbori SNP-a sa sjevera Crne Gore odlučno digli glas protiv manjinske vlade sa DPS-om

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Opštinski odbori Socijalističke narodne partije (SNP) sa sjevera Crne Gore — Berane, Pljevlja, Andrijevica, Plav, Gusinje, Šavnik, kao i Nikšić nijesu za to da ta partija učestvuje u formiranju manjinske vlade koju će podržati poslanici DPS-a.
Tek treba o tome da se izjasne odbori sa primorja, i među njima ima onih koji ne gledaju blagonaklono na čitav koncept manjinske vlade.
Konačna odluka SNP-a o manjinskoj vladi donijeće se na sjednici Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo treba da se održi do kraja sedmice.
Za takvu vrstu odluke, prema Statutu SNP-a, potrebna je dvotrećinska većina u Glavnom odboru, što je, trenutno, pod velikim znakom pitanja, zbog velikog broja onih koji nisu spremni da glasaju za manjinsku Vladu, koju bi podržala stranka Mila Đukanovića.
Sjednica opštinskog Odbora SNP-a u Beranama, održana prije nekoliko dana, protekla je u burnoj raspravi o manjinskoj Vladi, zbog čega sa skupa nije objavljeno saopštenje za javnost, kao što je to bio slučaj sa nekih drugih opštinskih odbora.
Odbori SNP-a u Plavu i Gusinju tražili su, nakon održanih sjednica, dopunu zvaničnog saopštenju centrale SNP-a u kojem je navedena nepodijeljena podrška rukovodstvu partije. Ali i poruka da žele dogovor unutar parlamentarne većine sa izbora 30. avgusta 2020. godine.
Tako je stigao dopis iz odbora u Plavu i Gusinju.
„Obavještavamo javnost da su opštinski odbori SNP-a Plav i Gusinje dali nepodijeljenu podršku rukovodstvu partije u pogledu traženja rješenja za izlazak iz političke krize, ali isključivo u okviru dosadašnje većine. Opštinski odbori Plav i Gusinje su izrazili protivljenje ulasku u vladu kojim bi se na bilo koji način narušila izborna volja građana od 30. avgusta. Konačno, odbori Plav i Gusinje su izrazili protivljenje ulasku u vladu naše partije koju ne bi podržali građani koji su izdejstvovali pobjedu na prošlim izborima. Izrazili smo želju da rukovodstvo SNP traži izlazak iz političke krize i to na način što će rješenje tražiti u okviru postojeće parlamentarne većine. Bilo kakva kombinatorika sa političkim subjektima koji nijesu bili dio parlamentarne većine vodila bi narušavanju izborne volje čemu se opštinski odbori Plav i Gusinje protive“,navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik Opštinskog odbora Plav Radojko Dašić.
Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je Radiju Crne Gore da nikakvu saradnju sa DPS-om ne žele, kao ni vladu u kojoj će biti DPS.
On je ponovio da se SNP zalaže za formiranje vlade u okviru 41 poslanika dosadašnje parlamentarne većine, ali su, kako dodaje, u ovom trenutku male mogućnosti da se to desi.
Prema nekim informacijama, u prvom krugu razgovora URE sa strankama o formiranju manjinske vlade i izbora predsjednika Skupštine, najmanje dvije opozicione partije su kazale da im je neprihvatljiv izbor Jokovića za prvog čovjeka parlamenta.
Sve to ukazuje da formiranje vlasti u Crnoj Gori, nakon izglasavanja smjene vlade Zdravka Krivokapića i smjene Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, ne ide baš onako kako su zamislili kreatori čitavog projekta.
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Zapelo formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori, najpoštenije rješenje — vanredni izbori
Miting opozicije  u Podgorici, 14.10.2016. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
REGION
Demokratski front priprema protest „Blokadom protiv izdaje“
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
REGION
Vlada Crne Gore sa Milovom strankom dogovorena, pregovori sa bivšom većinom forma ili — farsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala