- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako Rusija subvencioniše mala i srednja preduzeća

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaGrafit podrške rublji u Sankt Peterburgu
Grafit podrške rublji u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Poljoprivreda i inovacije samo su neke od oblasti u kojima ruska država predviđa čitav niz podsticaja za razvoj malog i srednjeg biznisa. Iznos subvencije se kreće i do 30 miliona rubalja, odnosno iznad 340.000 evra, a procedura za njihovo dobijanje je maksimalno uprošćena.
Pomoć za mala i srednja preduzeća koju daje država deli se na dve grupe. Prva je finansijska vezana za pandemiju korona virusa, a podrazumeva pre svega oslobađanje od poreza, kao i periodičnu kompenzaciju za zarade zaposlenima. Druga je regularna, objašnjava za Sputnjik Valerij Kornejčuk, vanredni profesor sa Visoke škole za finansijski menadžment.
„Što se tiče regularne podrške, ovde je neophodan program projektnog finansiranja, odnosno konkretni projekti koje preduzetnik namerava da realizuje. Takođe je predviđeno smanjenje poreza za različite pravce biznisa što veoma dobro funkcioniše“, navodi Kornejčuk.
Kad je reč o visini subvencija, finansijski programi za podršku malom biznisu predviđaju izdvajanje od deset hiljada do 30 miliona rubalja. Tu su i imovinski podsticaji: preduzetnici dobijaju mogućnost da bez nadoknade ili povoljno koriste državnu imovinu u vidu zakupa poslovnog prostora ili parcela. Takođe se daje informaciona podrška kroz pristup informacijama o svim federalnim i regionalnim merama pomoći, ali i konsultativna kroz pružanje saveta stručnjaka, kao i obrazovna putem razrade programa obuke stručnjaka ili podizanja kvalifikacija.
Ove godine za male i srednje preduzetnike startuje eksperiment: od 1. februara proradila je digitalna platforma kojoj treba da se priključi 20 različitih servisa ministarstava, banaka i fondova za podršku preduzetništvu, čime će poslovanje biti značajno olakšano. Mala preduzeća će moći da dobiju stručne konsultacije i distanciono ali i da daju povratne informacije o svom poslovanju. Eksperiment će trajati do 1. februara 2025.godine.

Prioritetni pravci

Prema rečima eksperta, ruska vlada je kao prioritetne pravce za državnu podršku u ovoj godini izdvojila poljoprivredu, posebno proizvodnju i preradu mesa, mleka i povrća. Pored informacione podrške, otvoreni su i konkursi za grantove u visini do 10 miliona rubalja za razvoj seoskog turizma, dok se grantovi vredni do 30 miliona rubalja mogu usmeriti za proširenje proizvodne baze uz uslov da preduzetnici posluju najmanje dve godine.
Tu je i program „Agro startap“ u okviru kog se može dobiti suma od tri do pet miliona rubalja a namenjen je za seoska gazdinstva. Posebni grantovi predviđeni su za razvoj agrobiznisa na Dalekom istoku.
Čitav niz podsticaja namenjen je malim i srednjim preduzećima koja su izvozno orijentisana. Takođe uprošćena je procedura za federalne subvencije po principu „jednog šaltera“ za dobijanje svih neophodnih dokumenata.
Posebna pažnja posvećena je i malim i srednjim kompanijama u sferi IT sektora, a veliki je plus i ukoliko preduzetnik odluči da pokrene biznis koji ima veze sa medicinom, sportom ili obrazovanjem.

Iznos subvencija varira

Iznos subvencija varira i u zavisnosti od regiona. Na primer, u Tjumenskoj oblasti građani dobijaju do 192.000 rubalja za pokretanje sopstvenog biznisa, a u Moskovskoj oblasti 145 560 rubalja.
Subvencija se isplaćuje u roku od 60 dana od dana kontaktiranja centra za zapošljavanje i uspešnog prijema dokumenata. Novac se uplaćuje na tekući račun preduzeća građanina.
Kad je reč o kriterijuma koje preduzetnik mora da ispuni da bi dobio subvenciju, broj zaposlenih u malim preduzećima treba da bude do 100 ljudi (među njima se izdvajaju mikro preduzeća u kojima može da bude do 15 lica). Što se tiče srednjih, dozvoljen broj radnika je od 101 do 250 ljudi.

Povoljni zajmovi

Pored subvencija i grantova, država daje preduzetnicima i meke ili soft zajmove (s kamatom nižom od tržišne), obezbeđuje za njih edukativne programe i pravo na poslovne inkubatore.
Predstavnici malog i srednjeg biznisa ili samozaposleni mogu da dobiju meki zajam z nekoj od partner banaka do 2024. godine. Kredit po programu se izdaje za razvoj poslovne ili preduzetničke delatnosti, dopunu obrtnih sredstava i refinansiranje starog kredita. Rok otplate može biti od jedne do 10 godina.
Ukoliko početnik nema dovoljno sredstava za otvaranje biznisa, on može učestvovati na nekom od konkursa za preduzetnike. Na konkursima postoji mogućnost da se osvoji od 100 do 500 hiljada rubalja.

Oslobađanje od poreza

Prema mišljenju stručnjaka, u vreme virusa korona jedna od najboljih mera koju je donela država bilo je oslobađanje od poreza za drugi kvartal 2020.godine.
„Ovako nešto može da se ponovi, mada nisam siguran da će država ići na to, jer se mali biznis već izvesno vreme oporavlja“, izjavio je ekspert. On je dodao da postoji smanjenje poreza za različite oblasti poslovanja i da to funkcioniše veoma dobro.
„Tamo gde se porezi smanjuju, posao odmah počinje da se razvija i pojavljuju se investicije“, konstatuje sagovornik.
Velikim kompanijama je dotle važnije smanjenje kreditne stope. Sada je država počela da daje kredite s kamatom od tri odsto za izgradnju novih hotela i novih turističkih objekata. Preduzetnici su spremni da uzmu takav kredit i izgrade nešto novo, jer niko ne želi da radi sa 10-15 odsto kamate, objašnjava Kornejčuk.
Pogled na Moskovski međunarodni poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
UN: Moskva najbolja metropola na svetu u dve kategorije
Stanovi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
RUSIJA
Treba dobro odrešiti kesu: Kako se kreću cene stanova u Moskvi /foto/
Korvet Gremящiй na sudostroitelьnom zavode Severnaя verfь - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
U Rusiji počinje izgradnja prvog digitalnog brodogradilišta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala