- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Treba dobro odrešiti kesu: Kako se kreću cene stanova u Moskvi /foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaStanovi u Moskvi
Stanovi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Cene stanova u Moskvi vrtoglavo rastu poslednjih nekoliko godina, posebno od izbijanja pandemije. Na to su uticali veća potražnja, poskupljenje građevinskog materijala, ali i manjak građevinskih radnika.
Za kupovinu nekretnine u Moskvi treba dobro odrešiti kesu ili podići kredit na više godina. Kako kaže za Sputnjik komercijalni direktor, partner Agencije za nekretnine „Es-a-Tet“ Vladimir Morebis, prosečna cena kvadratnog metra u Moskvi varira u zavisnosti od klase stambenog objekta, lokacije, okruženja.

Cene značajno porasle

Kako navodi ekspert, cene su značajno porasle tokom protekle godine. Rast tržišta stanova na godišnjem nivou iznosio je 22,6 odsto, precizira Morebis. U januaru ove godine cene nisu rasle tako brzo, okvirno oko jedan odsto, ali kod nekih posebno zanimljivih i atraktivnih projekata rast cena iznosio je od 3-5 odsto.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaNajskuplji stanovi u Moskvi kreću se i preko 12.000 evra po kvadratnom metru.
Pogled na Kameni most i Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Najskuplji stanovi u Moskvi kreću se i preko 12.000 evra po kvadratnom metru.
Najskuplji stanovi u Moskvi su koncentrisani u Centralnom administrativnom okrugu. Prosečna cena stana u novoj zgradi na ovoj lokaciji je oko 1.033.000 rubalja (što je više od 12.000 evra) po kvadratnom metru. Zatim, sa velikim zaostatkom dolazi Zapadni okrug, gde kvadrat košta oko 469.000 rubalja (što je oko 5.500 evra). Najpovoljniji stanovi u okviru moskovskog kružnog puta, ili skraćeno MKAD-a, nalaze se u Jugoistočnom administrativnom okrugu, gde kvadratni metar košta oko 265 hiljada rubalja (oko 3.100 evra)“, izjavio je on.
© Sputnik / Nikolina TeslaZgrada u Moskvi
Zgrada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Zgrada u Moskvi
Inače, već godinama jedan od najskupljih delova grada je Rubljovka, nešto poput beogradskog Dedinja, gde brojne poznate ličnosti imaju kuće čija vrednost dostiže i po više miliona evra.

Šta sve utiče na cenu nekretnina

Kako objašnjava predsednica Upravnog odbora građevinske kompanije „Best novostroj“ Irina Dobrohotova, na cenu stanova, pored lokacije, značajno utiče klasa stambenog objekta, njegova arhitektura, kao i ugrađeni građevinski materijali, ali i infrastruktura i usluge dostupne stanarima.
Postoji nekoliko klasa stambenih kompleksa u Moskvi, te se u zavisnosti od njih razlikuju i cene. U onim skromnijeg ranga i bliže periferiji početkom februara ove godine cena kvadrata dostizala je u proseku 263.000 rubalja (oko 3.000 evra), dok su nekretnine poslovne klase koštale oko 426.000 rubalja (ili oko 5.000 evra), premijum stambeni kompleksi iznose 877.620 rubalja (više od 10.000 evra), dok elitni dostižu cenu od milion i po rubalja po kvadratu (više od 13.000 evra).
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPotražnja za nekretninama u Moskvi je u porastu.
Pogled na poslovni centar Moskva-siti i zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Potražnja za nekretninama u Moskvi je u porastu.
Dobrohotova ističe da, i pored paprenih suma koje treba izdvojiti za kupovinu nekretnine u Moskvi, potražnja raste, što dodatno podstiče njihovu vrednost.
„Poslednjih nekoliko godina, zbog preferencijalnih hipoteka, potražnja je rasla, što je investitorima omogućilo da sistematski podižu cene. Drugi važan razlog je povećanje troškova izgradnje, kako zbog poskupljenja građevinskog materijala, tako i zbog logistike (goriva). Isto važi i za tržište rada. Zbog pandemije i zatvorenih granica, u zemlji se oseća nedostatak radnih migranata (koji su bili prinuđeni da odu), te su građevinari morali da ih zamene radnicima iz Rusije, koji su očekivali više plate, što je opet dovelo do povećanja troškova gradnje. Treći važan faktor koji utiče na rast cena je obim ponude na tržištu. Uz stabilnu potražnju i nisku konkurenciju na određenoj lokaciji, građevinari mogu dinamičnije da podižu cene u svojim projektima“, priča ona.

Umesto kupovine, iznajmljivanje stana

Najniže cene nekretnina u Moskvi su u udaljenim područjima grada. Od ovih stanova javnim prevozom do metroa se obično stiže za 15-20 minuta. Treba imati na umu da se na posao putuje barem oko dva sata. Srećnici su oni koji imaju svoj automobil, ali gužve u saobraćaju po kojima je Moskva poznata mogu da pokvare raspoloženje, te se mnogi mogu pokajati zbog kupovine stana koji se nalazi izvan MKAD-a.
© Sputnik / Olivera IkodinovićŠetalište Stari Arbat u Moskvi
Šetalište Stari Arbat u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Šetalište Stari Arbat u Moskvi
Zbog svega ovoga mnogi se umesto za kupovinu odlučuju za iznajmljivanje stana. To su najčešće studenti ili ljudi iz unutrašnjosti koji dolaze u Moskvu u potrazi za boljim poslom.
„Trenutno najpopularniji i najtraženiji za iznajmljivanje je jednosoban stan koji je u dobrom stanju, opremljen nameštajem i tehnikom i blizu metroa. Prosečna cena iznajmljivanja ovakvog stana je sada oko 43-46 hiljada rubalja (što je od 500-540 evra)“, navodi naša sagovornica.
Moskovski Park pobede - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Moja Rusija: Park pobede — mesto odakle se svi klanjaju Moskvi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala